Ποιες φράσεις δεν πρέπει ποτέ να λέμε στα παιδιά μας

Ποιες φράσεις δεν πρέπει ποτέ να λέμε στα παιδιά μας

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν φράσεις και μάλιστα, κοινές, που μπορεί να επιδράσουν αρνητικά στο παιδί και να το βάλουν σε μία διαδικασία να σκεφτεί ότι τα κάνει όλα λάθος, ότι δεν είναι ικανό. Και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, να χάσει σταδιακά την αυτοπεποίθηση τους, αλλά και την αυτοεκτίμηση.

Φράσεις, που μας μοιάζουν απόλυτα φυσιολογικές, όπως «μην το τρως αυτό, θα παχύνεις» ή «είσαι τόσο έξυπνος/η» , στην πραγματικότητα δεν κάνουν καλό στο παιδί να τις ακούει από εσάς. 

Από την άλλη, και φράσεις με τις οποίες επαινούμε το παιδί, επίσης, μπορεί να μην έχουν θετική επίδραση πάνω του. Για παράδειγμα, το να του λέτε συνέχεια «πόσο έξυπνο είναι», ενδεχομένως και να λειτουργήσει ανασταλτικά στην πρόοδό του, αφού θα επαναπαυτεί στα λόγια των γονιών του, που «αυτοί ξέρουν για να το λένε».

Ας δούμε, λοιπόν, 35 συχνές φράσεις που λέμε στα παιδιά μας, αλλά θα πρέπει να αναθεωρήσουμε και κάποιες να τις αφαιρέσουμε από το λεξιλόγιό μας και άλλες να μην τις χρησιμοποιούμε με μεγάλη συχνότητα.

1.Κάνω τα πάντα για εσένα: Αυτό προσθέτει ένα βάρος στο παιδί, που θα το κουβαλάει και πολλές θα νιώθει ενοχικά
2. Γιατί δεν μπορείς να παίρνεις συνέχεια άριστα; Αυτό το άριστα. Και ο καλός βαθμός και ο κακός είναι δικοί του. Του ανήκουν, είναι για εκείνο και δεν πρέπει να του προσθέτετε επιπλέον, άγχος

Διαβάστε περισσότερα στο Mothersblog.gr