ΓΥΝΑΙΚΑ

Το δίλημμα των περισσότερων γονιών: Νταντά ή γιαγιά;

Το δίλημμα των περισσότερων γονιών: Νταντά ή γιαγιά;
pixabay.com

«Τι θα ήταν καλύτερο για το παιδί; Να το φροντίσει η γιαγιά και ο παππούς ή μήπως ένα τρίτο πρόσωπο;» , είναι το ερώτημα αλλά και το δίλημμα των γονιών μετά τη γέννηση του μωρού τους.

Υπάρχουν, βέβαια, πολλοί γονείς, που προτιμούν ως καλύτερη λύση για τη φροντίδα και τη φύλαξη του παιδιού τους, ένα ουδέτερο πρόσωπο προς αυτούς και το παιδί, μια νταντά. Αυτό, συμβαίνει καθώς οι ίδιοι οι γονείς αισθάνονται ασφάλεια να εμπιστευτούν έναν επαγγελματία ως προς τη φροντίδα και τη διαπαιδαγώγηση του παιδιού τους, ο οποίος έχει όλες τις απαραίτητες γνώσεις για να ανταποκριθεί με επιτυχία σε αυτό το σκοπό.

Επίσης, για τους γονείς είναι πιο εύκολο να συνεργαστούν μαζί της καθώς είναι πιθανόν να ακολουθήσει το πρόγραμμα που θα της υποδείξουν ότι επιθυμούν να έχουν για το παιδί τους, αλλά και το ίδιο το παιδί αποκτά μια καθημερινή ρουτίνα, που ούτως ή άλλως είναι ωφέλιμη για την ανάπτυξη του. Επιπλέον, το παιδί αρέσκεται στο γεγονός ότι ένας άνθρωπός έχει την αμέριστη προσοχή του και το φροντίζει, ενώ εξοικειώνεται και με ανθρώπους εκτός του οικογενειακού του περιβάλλοντος, βοηθώντας το να προσαρμόζεται εύκολα και σε άλλες άγνωστες συνθήκες.

Από την άλλη πλευρά, οι γονείς δυσκολεύονται να εμπιστευτούν τη φροντίδα του παιδιού τους σε ένα άγνωστο άτομο και για αυτό και η επιλογή του προσώπου αυτού είναι μια αρκετά στρεσογόνος διαδικασία για τους ίδιους. Το κόστος είναι ακόμα ένας αποτρεπτικός παράγοντας για την επιλογή της νταντάς. Επιπλέον, για το ίδιο το παιδί, τουλάχιστον στην αρχή, η συνύπαρξη με ένα άγνωστο άτομο το δυσκολεύει και δεν μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα. Σε αυτό, σημαντική είναι η συμβολή των γονέων του, δείχνοντας από την πλευρά τους ψυχραιμία και δηλώνοντας την παρουσία τους ανά πάσα στιγμή. Με αυτό τον τρόπο, το παιδί αισθάνεται ασφάλεια και σιγουριά.

Γενικότερα, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι όποια λύση και αν προτιμήσουν οι γονείς για τη φροντίδα και τη φύλαξη του παιδιού τους, οι ίδιοι χρειάζεται να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες μέσα στις οποίες το παιδί θα αισθάνεται ασφάλεια, σιγουριά, εμπιστοσύνη, αγάπη και φροντίδα.

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να καλέσετε στην «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111» www.hamogelo.gr ώστε να συζητήσετε με έναν ψυχολόγο όλα αυτά που μπορεί να σας απασχολούν σε σχέση με το παιδί σας.

πηγή: Mothersblog.gr