ΓΥΝΑΙΚΑ

Ελπίδα Κόκκοτα, founder MeXOXO: Οι Ελληνίδες έχουν ανάγκη να νιώσουν πως κάποιος πιστεύει σε εκείνες

Ελπίδα Κόκκοτα, founder MeXOXO: Οι Ελληνίδες έχουν ανάγκη να νιώσουν πως κάποιος πιστεύει σε εκείνες

Η MeXOXO είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός που δημιουργήθηκε το 2013 με σκοπό την κοινωνικό-οικονομική ανάπτυξη και τη δωρεάν εκπαίδευση των γυναικών στον τομέα της επιχειρηματικότητας.

Της Σοφίας Μαυραντζά

Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια παγκόσμια πλατφόρμα καινοτομίας και πρωτοβουλίας που στόχο έχει την ενδυνάμωση των γυναικών μέσω της δωρεάν εκπαίδευσης και κατάρτισής τους για την πλήρη αξιοποίηση των δεξιοτήτων τους, προκειμένου να χαράξουν τη δική τους πορεία στον επιχειρηματικό κόσμο και να συμβάλλουν με το δικό τους μοναδικό αποτύπωμα.

Με μέντορα τον Μοχάμεντ Γιούνις, τον τραπεζίτη των φτωχών και βραβευμένο το 2006 με το Νόμπελ Ειρήνης, και «όχημα» την ενθάρρυνσή του, η CEO & Founder της MeXOXO Ελπίδα Κόκκοτα, κατάφερε να κυνηγήσει το όνειρό της, να προσφέρει καλό και να βοηθήσει κάθε γυναίκα που θέλει να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά.

Ο «άθλος» της; Από την ίδρυσή της προ 7ετίας έως και σήμερα μέχρι και σήμερα έχει βοηθήσει έμπρακτα 5.000 γυναίκες σε Ελλάδα, Μεξικό, Ισραήλ, Γερμανία, Κύπρο, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Νεπάλ, Λιβερία, Ουκρανία και Κόστα Ρίκα. Είναι χαρακτηριστικά τα νούμερα της επιτυχίας: 95% των γυναικών κάνουν το επόμενο βήμα προς το όνειρό τους, ενώ μόνο τον τελευταίο χρόνο η ΜeΧΟΧΟ, έχει δημιουργήσει ευκαιρίες ενός εκατομμυρίου ευρώ για τις γυναίκες που εμπιστεύονται τα όνειρά τους σε αυτή.

Το Newsbomb.gr συνάντησε την CEO & Founder της MeXOXO, Ελπίδα Κόκκοτα, και συνομίλησε μαζί της για όλα όσα η ίδια κατάφερε, έχοντας φυσικά στο πλευρό της ανθρώπους που μοιράζονται το ίδιο όραμα.

Η ίδια δεν δίστασε να εξομολογηθεί πως δεν διστάζει να βάζει μεγάλους στόχους, ενώ σε όλο αυτό το εγχείρημα είχε δίπλα της μία σειρά εξαιρετικών συνεργατών. «Το 2016 που αποφάσισα να επιστρέψω στην Ελλάδα γνώρισα την Πέννυ Σκαρπέτα. Η Πέννυ εργασιακά είναι το άλλο μου μισό, όμως σιγά σιγά γίναμε περισσότεροι».

MeXOXO-2.jpg
H Πέννυ Σκαρπέτα COO της MeXOXO, η Μαρία Συρεγγέλα, Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων,η Eύα Χιώτη, Sustainability & Social Impact Manager της Coca-Cola, η Διάνα Βουτυράκου, Ολυμπιονίκης Ρομποτικής και Ιδρύτρια της Unique Minds, η Ελπίδα Κόκκοτα, CEO & Founder της ΜeXOXO, η Χριστίνα Μπόμπα, Digital Content Creator, η Τίνα Ζαραφέτα Strategy +Communications Director της Hill & Knowlton Strategies και ο Γιάννης Τσάκαλος των Electra Hotels & Resorts

Η περίπτωση της Sienna DiMuro και της Αθηνάς Ποδενέ

Της ζητώ να θυμηθεί τις πιο δύσκολες περιπτώσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ως μέντορας. «Είναι μία ιστορία από το Μεξικό. Πολύ χαρακτηριστική. Της Sienna DiMuro. Πρόκειται για ένα κορίτσι που ήρθε κοντά μας όταν ήταν 13ων ετών. Ήταν υιοθετημένη, ενώ είχε να αντιμετωπίσει πολύ δύσκολες συνθήκες στο σπίτι της, λόγω ενός θέματος υγείας που είχε ο πατέρας της. Τότε μητέρα της θεώρησε πως για την εκπαίδευσή της έπρεπε να μεταφερθούν στην Αμερική. Η οικογενειακή τους κατάσταση όμως δεν επέτρεπε να το επιχειρήσουν, οπότε έπρεπε να μείνουν για κάποιο χρονικό διάστημα άστεγες. Έτσι για έναν χρόνο έζησαν σε καταφύγιο αστέγων. Εμείς σε όλη αυτή τη διαδικασία ήμασταν δίπλα της» θυμάται η Ελπίδα Κόκκοτα.

«Το πρώτο της project ήταν να δημιουργήσει ένα περιοδικό με την ονομασία TeamWarriors για να ενδυναμώσει κι άλλες έφηβες, ενώ το επόμενο στάδιο ήταν να δημιουργήσει ένα ντοκιμαντέρ με τη ζωή της και να μιλήσει για αυτή. Από την πλευρά μας την υποστηρίξαμε και με mentoring αλλά και εγώ προσωπικά ήμουν πολύ δίπλα της. Της προσφέραμε εξοπλισμό που χρειαζόταν, όπως κάμερες. Έκανε το ντοκιμαντέρ, συμμετείχε σε έναν διαγωνισμό στον οποίο και βραβεύτηκε. Σήμερα, στα 17 της χρόνια, εξακολουθώ να είμαι περήφανη για εκείνη, περισσότερο από ποτέ, καθώς πέρασε σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια Τεχνών, το οποίο εδρεύει στη Βοστώνη».

sienna.jpg
H Sienna DiMuro (φωτ. Twitter)

Ωστόσο, παρόμοιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν και πολλές Ελληνίδες, στο να μπορέσουν να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα. Η CEO & Founder της MeXOXO αναφέρθηκε στην περίπτωση της Αθηνάς Ποδενέ: «Πρόκειται για μία γυναίκα που ζει στη Σίφνο. Όταν τη γνώρισα είχε ένα στούντιο αισθητικής, όμως ήταν στη διαδικασία της αλλαγής. Ήθελε κάτι να αλλάξει αλλά δεν ήξερε τι. Κάναμε μαζί όλη τη διαδικασία του empowerement session, μπήκε στα προγράμματά μας και ξεκίνησε εντατικά τη δουλειά. Έφτιαξε το λογότυπό της, έκανε ανακαίνιση στο στούντιο, άρχισε να κρατά πελατολόγιο, πράγματα που προηγουμένως δεν είχε τη γνώση να τα δημιουργήσει μόνη της».

Η Ελπίδα Κόκκοτα θυμάται: «Το μεγαλύτερό της βήμα το έκανε πέρσι. Με ελάχιστες γνώσεις αγγλικών κατάφερε να παραγγείλει και να εισάγει από την Κίνα όλα τα υλικά και τα έπιπλα που χρειάστηκε για το στούντιό της και όλο αυτό να της κοστίσει 60% λιγότερο από ότι αν είχε κάνει αυτή τη διαδικασία στην Ελλάδα».

Το κοινό χαρακτηριστικό των γυναικών που αναζητούν mentoring

Ειδικά στην Ελλάδα, διότι σε κάθε χώρα οι ανάγκες είναι διαφορετικές, η κ. Κόκκοτα παρατηρεί πολύ έντονα -και ειδικά στην περιφέρεια- πως οι γυναίκες έχουν «πολύ πάθος και συσσωρευμένη εμπειρική γνώση. Αυτό που καταγράφουμε είναι ότι έχουν ανάγκη από ένα πλάνο, να μάθουν να βάζουν σε τάξη τη σκέψη τους και τα όνειρά τους. Και μια αγκαλιά. Να νιώσουν ότι κάποιος πιστεύει σε εκείνες και ότι μπορούν να τα καταφέρουν».

Το όραμα της MeXOXO για το αύριο

Η Ελπίδα Κόκκοτα νιώθει βαθιά ικανοποίηση για όλα όσα έχει καταφέρει μέχρι σήμερα, όμως δεν εφησυχάζει. «Νιώθω πολλή αγάπη είμαι πολύ ευγνώμων για ό,τι μου έχει συμβεί και για ό,τι μου έχει φέρει η ζωή και δεν θα μπορούσα να ζητήσω κάτι παραπάνω. Πολλές φορές με ρωτάνε για το επίτευγμα των 5.000 γυναικών και απαντώ πως για εμένα είναι 5.000 μαθήματα. Έχω βρει πάρα πολλή αγάπη και προσωπική αυτοβελτίωση μέσα από τη MeXOXO, διότι πάντα όταν κάνεις κάτι, δεν το κάνεις μόνο για τους άλλους, αλλά και για τον εαυτό σου». Η ίδια έχει όραμα να είναι εκεί με «μία ανοιχτή την αγκαλιά για όσες περισσότερες γυναίκες μπορέσουμε στο μέλλον να στηρίξουμε».

Από τη MeXOXO στη Unique Minds

Η Διάνα Βουτυράκου, Ολυμπιονίκης Ρομποτικής, ήταν ένα από τα κορίτσια που η Ελπίδα Κόκκοτα βοήθησε να πραγματοποιήσουν το όραμά τους. Η ίδια εξομολογείται: «Γνώρισα την Ελπίδα το 2016 σε ένα σεμινάριο επιχειρηματικότητας και έτσι έγινε μέντοράς μου. Τότε είχα πολύ νωπό στο μυαλό μου ότι θέλω να ξεκινήσω έναν οργανισμό για να βοηθάω νέους ανθρώπους να βρουν τι θέλουν να κάνουν στη ζωή τους. Θεωρώ πως όλοι μας έχουμε ανάγκη από ένα χέρι, που θα σε πιάσει και θα σε βοηθήσει και θα σου πει “δεν είσαι μόνος σου”. Για εμένα αυτό το χέρι ήταν η Eλπίδα». Η Διάνα υπογραμμίζει πως η ηθική υποστήριξη, οι συμβουλές και η καθοδήγηση της Ελπίδας, αλλά και το γεγονός πως δεν αισθανόταν μόνη της, ακόμη κι αν έκανε λάθος, ήταν τα «συστατικά» που την ώθησαν να πάρω την απόφαση και να ξεκινήσει το δικό της οργανισμό, ο οποίος ήδη μετρά τέσσερα χρόνια λειτουργίας.

Η Unique Minds, δημιούργημα της Διάνας, «ανοίγει» πανεπιστήμια σε μαθητές, με σκοπό να τους βοηθήσει βιωματικά να βρούνε τι θέλουν να σπουδάσουν. Μέχρι σήμερα έχει βοηθήσει περίπου 15.000 μαθητές στην Ελλάδα. Η Διάνα εξηγεί: «Ο μαθητής, πριν συμπληρώσει το μηχανογραφικό του, εκτίθεται σε πραγματικό περιβάλλον πανεπιστημίου, ώστε να αντιληφθεί κάθε σχολή τι πραγματεύεται» και συμπληρώνει: «Η Ελπίδα με βοήθησε στην αρχή, αλλά και έκτοτε όποτε έχω χρειαστεί τη βοήθειά της ήταν δίπλα μου και με είχε πάντα στο μυαλό της όταν έβλεπε μία ευκαιρία που θα μπορούσε να μου ταιριάξει για να εκπαιδευτώ περισσότερο».

Η δράση της MeXOXO φιλοδοξεί να «ταράξει» τα στερεότυπα και τις παγιωμένες αντιλήψεις για τους ρόλους των γυναικών. Ναι, μια γυναίκα μπορεί να ονειρεύεται, να σπάει τους κανόνες και να παραμένει κοινωνικά αποδεκτή. Η συλλογική δουλειά, η αλληλεγγύη για την πραγματοποίηση σκοπών και ιδεών που συντελούν στην υλοποίηση σπουδαίων επιτευγμάτων είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το όραμα της ΜeΧΟΧΟ.

Η MeXOXO, εμπνέει τις ζωές όλων… Ίσως και τη δική σου.

#mexoxowoman #menwelove #mexoxopowerwomen #ΜeXOXOHugChallenge