ΓΥΝΑΙΚΑ

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το καρδιοτογράφημα

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το καρδιοτογράφημα
Photo by Garon Piceli from Pexels

Πώς γίνεται το καρδιοτοκογράφημα

Το καρδιοτοκογράφημα είναι μία τυπωμένη απεικόνιση του ρυθμού της καρδιάς του μωρού και της δραστηριότητας των μυών της μήτρας (συσπάσεις).

Η διαδικασία του καρδιοτοκογραφήματος είναι εξαιρετικά απλή και ανώδυνη. Η έγκυος ξαπλώνει σε ένα κρεβάτι ή με μία πολυθρόνα σε ανάκληση. και στη συνέχεια ο ιατρός ακουμπά στην κοιλιά της τις δύο «κεφαλές» του καρδιοτοκογράφου οι οποίες στερεώνονται στη θέση τους με ελαστικές ζώνες. Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, η μία κεφαλή καταγράφει τον καρδιακό παλμό του μωρού και η άλλη τις συσπάσεις της μήτρας.

Ο καρδιακός ρυθμός του μωρού, οι ενδεχόμενες συσπάσεις της μήτρας και οι κινήσεις του μωρού καταγράφονται σε μία επιμήκη χάρτινη ταινία, την οποία «διαβάζει» μετά το την εξέταση ο ιατρός.

Συνήθως το καρδιοτοκογράφημα διαρκεί συνήθως 15 με 20 λεπτά, αλλά δεν είναι σπάνιο να ζητηθεί κατά περίπτωσιν και παράταση της εξέτασης.

Όταν η μέλλουσα μητέρα βρίσκεται ήδη στο μαιευτήριο, ο γιατρός μπορεί να παρακολουθεί την εξέλιξη του εμβρύου μέσω μόνιτορ. Με τη βοήθεια της συσκευής υπερήχων Doppler, ελέγχει τους καρδιακούς παλμούς του εμβρύου κατά τον τοκετό.

Αν το μωρό φαίνεται να δυσφορεί, η κατάστασή του πρέπει να παρακολουθείται εσωτερικά. Μόλις γίνει η ρήξη των υμένων, ένα μικρό ηλεκτρόδιο διέρχεται στον κόλπο της μέλλουσας μαμάς και προσαρμόζεται στο κεφάλι του παιδιού για να μετρά τους χτύπους της καρδιάς του.

Αν ο γιατρός χρειάζεται περισσότερες πληροφορίες, μπορεί να ελέγξει το pH του αίματος του μωρού. Ένας μικρός σωλήνας παίρνει μερικές σταγόνες αίματος του μωρού. Ένας μικρός σωλήνας παίρνει μερικές σταγόνες αίματος από το δέρμα στο κεφάλι του μωρού. Μ' αυτό τον τρόπο μπορεί να βεβαιωθεί ότι το μωρό έχει επαρκή αποθέματα οξυγόνου. Τα αποτελέσματα βοηθούν το γιατρό να αποφασίσει το επόμενο βήμα.