ΓΥΝΑΙΚΑ

Τι χρειάζεται ένα παιδί για να είναι ευτυχισμένο;

Τι χρειάζεται ένα παιδί για να είναι ευτυχισμένο;
pixabay.com

Πώς να μεγαλώσετε ένα ευτυχισμένο παιδί

Η Κατερίνα Ευστρατιάδου, Personal Life Coach εξηγεί τι θέλουν τα παιδιά για να είναι ευτυχισμένα.

Πράγματα απλά, καθημερινά και πράγματα που απλά δεν φανταζόσασταν.

  1. Πολλές αγκαλιές. Μην λυπάστε τις αγκαλιές και τις εκφράσεις στοργής και αγάπης. Όταν παίζετε με τα παιδιά, να τα αγκαλιάζετε, να τα φιλάτε, να τους λέτε πόσο τα αγαπάτε, να γελάτε μαζί τους, και να τα κοιτάζετε στα μάτια με λατρεία.
  2. Λίγο δάκρυ δεν βλάπτει. Ένα είναι σίγουρο , ότι δεν μπορείτε να προστατεύετε για πάντα τα βλαστάρια σας από τις απογοητεύσεις και τις κακοτοπιές της ζωής, και ούτε και θα πρέπει να το κάνετε. Όσο τα αφήνετε να βιώσουν και να ξεπεράσουν δυσάρεστες καταστάσεις (στα δικά τους μέτρα εννοείται) τόσο πιο δυνατά θα γίνονται και θα μπορούν να ξεπερνούν πιο εύκολα αργότερα άσχημα συναισθήματα.
  3. Και με τον θυμό τι κάνουμε; Τα δυνατά αισθήματα , όπως ο θυμός , το άγχος , η θλίψη υπάρχουν για κάποιον λόγο. Για να μάθουμε πώς να δυναμώνουμε μέσα από αυτά. Ο κόσμος δεν είναι φτιαγμένος από ζαχαρόπαστα, το ξέρετε αυτό έτσι δεν είναι? Εάν λοιπόν θυμώνουν γιατί κάποιος τους πήρε το παιγνίδι και χτυπάν την πόρτα , θα τους περάσει . Τα αισθήματα είναι οι χυμοί της ζωής, έρχονται όταν θέλουν και δεν μπορούμε να επιλέξουμε εμείς τι θα νιώσουμε.
  4. Υποστήριξη. Εάν το παιδί σας παρουσιάσει ένα ενδιαφέρον που εσείς δεν μπορείτε να το κατανοήσετε ή το θεωρείτε ανόητο, ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΟ. Μπορεί εσείς να βλέπετε ότι δεν είναι ζωγραφική ιδιοφυϊα ή δεν τραγουδάει σαν τον Παβαρότι, όμως αυτό το κάνει χαρούμενο, και το ξεκουράζει μετά από μια δύσκολη μέρα στο σχολείο. Μην το παρακάνετε βέβαια με το να του λέτε ότι είναι The Best γιατί μεγαλώνοντας θα συγκρίνει τον εαυτό του με τους καλύτερους και θα απογοητευτεί.
  5. Φτιάξτε και (σπάστε ) κανόνες. Σε ένα ισορροπημένο σπιτικό υπάρχουν κανόνες , που φυσικά τους φτιάχνουν οι ειδικοί δηλαδή οι γονείς. Όταν ακολουθούμε τους κανόνες , όλα βαίνουν καλώς, όμως η αγάπη και η αποδοχή να μην είναι αποτέλεσμα της υποταγής στους κανόνες.
  6. Δώρα με μέτρο. Είναι επικίνδυνο στις μέρες μας να δίνουμε τόσα πολλά δώρα-υλικά αγαθά στα παιδιά μας, γιατί συνδέουν την ευτυχία με την ύλη. Εάν όμως τα ρωτήσετε πότε πέρασαν πολύ όμορφα θα σας πουν όταν πήγαν σινεμά με τους φίλους τους, ή όταν πήγαν σε εκείνον τον παιδότοπο ή σε εκείνη την εκδρομή.
  7. Κι άλλες αγκαλιές . Ενθαρρύνετε τα παιδιά να εκφράζουν τα αισθήματά τους στους φίλους τους. Εάν κάποιο παιδάκι χτυπήσει το γόνατό του, να το αγκαλιάσουν, να το παρηγορήσουν. Να φέρονται όπως θέλουν να τους φέρονται.

Αυτές οι αρχές δίνουν αξία στα παιδιά, νιώθουν χρήσιμα και κάνουν φίλους από μικρά. Και δίνουν αγκαλιές και παίρνουν αγκαλιές και αυτά τα κάνει να νιώθουν ευτυχισμένα.