ΓΥΝΑΙΚΑ

Μόλις γεννήσατε; Δείτε αν μπορείτε να πάτε διακοπές ή όχι

Μόλις γεννήσατε; Δείτε αν μπορείτε να πάτε διακοπές ή όχι

Κάνει να πάει διακοπές μια γυναίκα που μόλις γέννησε ή όχι; 

Αν πρόσφατα γίνατε μαμά, αυτό το άρθρο σας αφορά. Ο γυναικολόγος του Mothersblog.gr, Μενέλαος Λυγνός, απαντά αν πρέπει μια γυναίκα που μόλις γέννησε μπορεί να πάει για διακοπές ή όχι;

Οι διακοπές μετά την εγκυμοσύνη δεν απαγορεύονται, αλλά χρειάζεται να λάβουμε πάντα υπόψη μας κάποια ενδεχόμενα προβλήματα.

Πρόβλημα 1ο τα λόχεια

Μετά τον τοκετό (είτε πρόκειται για φυσιολογικό τοκετό είτε για καισαρική τομή) από την ενδομητρική κοιλότητα μέσω του τραχήλου εκρέουν στον κόλπο τα λόχεια. Πρόκειται για κολπικά υγρά, των οποίων η ροή των συνεχίζεται καθ’ όλη τη λοχεία. Διαρκεί συνήθως για περίπου 5 εβδομάδες μετά τον τοκετό, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις, που η ροή αυτή διαρκεί ακόμα και περισσότερο από 6 εβδομάδες. Τα υγρά αρχικά έχουν μία απόχρωση κόκκινο – καφέ, αλλά σταδιακά γίνονται πιο υδαρή και μετά κιτρινωπά.

Τα λόχεια είναι μία «καλή τροφή» για μικροοργανισμούς και για το λόγο αυτό απαιτείται καλή υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής και τακτικές αλλαγή σερβιέτας, ώστε να αποφευχθούν ενδεχόμενες λοιμώξεις.

Έτσι, αν τελικά φύγετε διακοπές κατά τη διάρκεια της λοχείας, φροντίστε να μεταβείτε σε μέρος, στο οποίο μπορούν να τηρηθούν χωρίς πρόβλημα οι απαιτούμενες συνθήκες υγιεινής.

Διαβάστε περισσότερα στο Mothersblog.gr