ΓΥΝΑΙΚΑ

Θα εκπλαγείτε από το πόσο διαρκεί η άδεια μητρότητας ανά χώρα

Θα εκπλαγείτε από το πόσο διαρκεί η άδεια μητρότητας ανά χώρα

Κι όμως σε μια χώρα οι νέες μαμάδες δικαιούνται 410 ημέρες άδεια μητρότητας!

Στην χώρα μας είναι γνωστό πώς οι εργαζόμενες μητέρες δικαιούνται άδεια μητρότητας συνολικής διάρκειας 17 εβδομάδων. Οι 8 εβδομάδες χορηγούνται υποχρεωτικά πριν την πιθανή ημερομηνία τοκετού, και οι υπόλοιπες 9 μετά τον τοκετό. Σε περίπτωση που ο τοκετός πραγματοποιηθεί σε προγενέστερη από την πιθανή ημερομηνία, το υπόλοιπο της άδειας χορηγείται μετά τον τοκετό, ώστε να συμπληρωθούν οι 17 εβδομάδες (Ε.Γ.Σ.Ε.Ε. 2000 - 2001, άρθρο 7).

Για ποιο λόγο θεσπίστηκε η άδεια μητρότητας

Οι ψυχολόγοι και οι παιδίατροι πάντα τονίζουν πόσο σημαντικό είναι οι νέοι γονείς να επικοινωνούν με το νεογέννητο μωρό τους και να περνούν όσο περισσότερο χρόνο μαζί του μπορούν. Ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες, η φροντίδα του μωρού είναι κάτι που απαιτεί αρκετό από το χρόνο μας και η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ νέων γονιών και μωρού το διάστημα αυτό, είναι καθοριστική για την ανάπτυξη και τη διαμόρφωση του χαρακτήρα του μεγαλώνοντας.

Την άποψη αυτή συμμερίζονται και τα περισσότερα κράτη και αυτός είναι ο λόγος που έχει θεσπιστεί η άδεια μητρότητας, η άδεια δηλαδή που δικαιούται να πάρει μία νέα μητέρα μετά τον ερχομό του μωρού της. Σε πολλές χώρες μάλιστα, υπάρχει και η άδεια πατρότητας ώστε και οι νέοι μπαμπάδες να μπορούν να ζήσουν και να απολαύσουν τις πρώτες στιγμές του μωρού.

Πόσες μέρες άδειας όμως δικαιούνται οι νέοι γονείς ανά χώρα; Οι διαφορές είναι μεγάλες και σε κάποιες περιπτώσεις το διάστημα που δίνεται σε μαμάδες και μπαμπάδες θα σας εκπλήξει.

Διαβάστε περισσότερα στο Mothersblog.gr