ΓΥΝΑΙΚΑ

Ποιος ο ρόλος της εποχής γέννησης του παιδιού στην ανάπτυξή του;

Ποιος ο ρόλος της εποχής γέννησης του παιδιού στην ανάπτυξή του;
pixabay.com

Τι δείχνουν τα στοιχεία.

Στις περισσότερες χώρες οι τέσσερις εποχές ποικίλλουν ως προς τα μετεωρολογικά και οικολογικά χαρακτηριστικά τους.

Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι αυτές οι διαφοροποιήσεις μπορεί να προκαλούν τις βιολογικές διαφορές που παρατηρούνται ανάλογα με την εποχή στην οποία έχει γεννηθεί ένα άτομο.

Για παράδειγμα, αν μια γυναίκα κυοφορεί καλοκαίρι, τρώει φράουλες και άλλα φρούτα εποχής. Το ίδιο ισχύει και για τα λαχανικά, τα δημητριακά και το κρέας.

Τα έμβρυα λοιπόν στην κοιλιά της μητέρας τους τρώνε ό,τι τρώνε και οι μητέρες τους, οπότε είναι πολύ πιθανό κάποια τρόφιμα να έχουν διαφορετική επίδραση στην ανάπτυξη και κατά συνέπεια στην υγεία του βρέφους.

Μήνας γέννησης

Ο Gerhard Weber και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο της Βιένης, ανέλυσαν ιατρικά στοιχεία από 507 χιλιάδες 18χρονους και ανακάλυψαν ότι ο μήνας στον οποίο γεννηθήκαμε σχετίζεται με το προσδόκιμο της ζωής μας.

Η εποχή που γεννιόμαστε εξετάστηκε επίσης σε σχέση με τις ασθένειες που πλήττουν τους ανθρώπους. Μάλιστα, το ενδιαφέρον είναι ότι αυτή η συσχέτιση βοήθησε να ανακαλυφθούν τα αίτια των ασθενειών που μέχρι σήμερα δεν γνωρίζαμε. Η ασθένεια που συγκέντρωσε ίσως την περισσότερη προσοχή είναι η σχιζοφρένεια.

Κάτι που όλες οι έρευνες έχουν διαπιστώσει για τη σχιζοφρένεια είναι ότι τα άτομα που έχουν γεννηθεί τον χειμώνα και τους πρώτους μήνες της άνοιξης, έχουν 5 με 15 τοις εκατό περισσότερο κίνδυνο να εμφανίσουν την ασθένεια αυτή. Από μόνο του αυτό δεν αλλάζει πολλά αλλά, λαμβάνοντας υπόψη όλο τον πληθυσμό, σημαίνει ότι ένα άτομο έχει 1 με 1,15 τοις εκατό πιθανότητα να εμφανίσει σχιζοφρένεια. Αυτό ειναι κάτι που έχει παρατηρηθεί σε όλο τον κόσμο, οπότε και οι περισσότεροι ψυχίατροι έχουν παραδεχτεί ότι η εποχή της γέννησης παίζει κάποιο ρόλο.

Πηγή: Andrew Whitehouse "Μεγαλώνει ο Μότσαρτ εξυπνότερα παιδιά;" εκδόσεις Μεταίχμιο