ΓΥΝΑΙΚΑ

Γιατί η έγκυος δεν αντέχει τη ζέστη;

Γιατί η έγκυος δεν αντέχει τη ζέστη;
pixabay.com

Πώς μπορούν να την αντιμετωπίσει; 

Η βασική θερμοκρασία του σώματός μας κυμαίνεται περί των 36,6 C.

Έχει διατυπωθεί η υπόθεση, πως τα υψηλά επίπεδα των οιστρογόνων, που καταγράφονται στο αίμα της γυναίκας πριν των ωορρηξία, κατά την Ωοθυλακική φάση, συμβάλλουν στη διατήρηση της βασικής θερμοκρασίας του σώματος στα χαμηλά της επίπεδα.

Μετά όμως την ωοθυλακιορρηξία από το ωχρό σωμάτιο εκκρίνονται μεγάλες ποσότητες προγεστερόνης. Η επίδραση της ορμόνης αυτής στον οργανισμό, ως αποτέλεσμα έχει την αύξηση της βασικής θερμοκρασίας του σώματος.

Η θερμοκρασία αυτή παραμένει στα υψηλότερα επίπεδά της για περίπου 72 ώρες μετά την ωοθυλακιορρηξία και εν συνεχεία επανέρχεται στα επίπεδα, που καταγράφονται στην ωοθηκική φάση.

Πώς ο μεταβολισμός του μωρού συμβάλλει στη «δυσανεξία» στη ζέστη

Οι μεταβολικές διαδικασίες είναι κατ’ ουσίαν όλες αυτές οι χημικές διεργασίες, που εκτυλίσσονται ανά πάσα στιγμή στο σώμα μας, δια των οποίων επιτελούνται οι διάφορες σωματικές λειτουργίες. Οι διεργασίες αυτές συχνά συνδέονται με την παραγωγή θερμότητας, η οποία είναι τρόπον τινά ένα «παράπλευρο» αποτέλεσμά τους.

Κατά τη διάρκεια όμως της κύησης μεταβολικές διαδικασίες δεν λαμβάνουν χώρα μόνον στο σώμα της εγκύου, αλλά και στο σώμα του μωρού, που μεγαλώνει προστατευμένο μέσα στη μήτρα.

Έτσι στη θερμότητα, που παράγεται από το μεταβολισμό της γυναίκας, προστίθεται και η θερμότητα, που παράγεται εξαιτίας του μεταβολισμού του μωρού. Συνεπώς, καταγράφεται σχετική άνοδος της θερμοκρασίας του σώματος της κυοφορούσας.

Πώς μπορεί η έγκυος να αντιμετωπίσει τη ζέστη;

Μερικά μέτρα, που μπορείτε να λάβετε τους καλοκαιρινούς ειδικά μήνες, ώστε να αντιμετωπίσετε τη ζέστη είναι:

  • Να αποφεύγετε τις μετακινήσεις τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας.
  • Να ενυδατώνεστε επαρκώς. Η ενυδάτωση επιτυγχάνεται κατά κύριο λόγο με την κατανάλωση νερού, όμως μπορεί να επιτευχθεί και με την κατανάλωση χυμών ή γάλακτος, καθώς και φρούτων, όπως είναι το καρπούζι και το πεπόνι ή λαχανικών, όπως τα αγγουράκια.
  • Να φροντίσετε τα γεύματά σας να είναι μικρά, συχνά και ελαφρά.
  • Να φοράτε ελαφρά και άνετα ρούχα, τα οποία επιτρέπουν τον αερισμό του σώματος, όπως είναι φορέματα ή παντελόνες και «ανοικτά» παπούτσια.

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας