ΓΥΝΑΙΚΑ

Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης: Πώς θα το αντιμετωπίσετε

Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης: Πώς θα το αντιμετωπίσετε
Photo by Lina Kivaka from Pexels

Εσείς γνωρίζετε για αυτό το Σύνδρομο;

Τα αίτια εμφάνισης του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης είναι άγνωστα. Υπάρχουν πολλές θεωρίες, μεταξύ αυτών οι ιογενείς λοιμώξεις, καθώς και ψυχολογικοί, ορμονικοί, ανοσολογικοί και κληρονομικοί παράγοντες. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι προκαλείται από ένα συνδυασμό παραγόντων, όπως υπερδραστήριο ανοσοποιητικό και ορμονικές διαταραχές. Και γι’ αυτό η διάγνωση απαιτεί προσοχή και εξειδίκευση.

Πώς αντιμετωπίζεται το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης:

Η σύνθετη, αλληλένδετη και πολύπλοκη φύση του συνδρόμου καθιστά τη θεραπεία του Συνδρόμου αυτού δύσκολη. Η αντιμετώπισή του επικεντρώνεται στην ανακούφιση των συμπτωμάτων ενώ προέχει η αναζήτηση και ο εντοπισμός τους. Οι ασθενείς υποβάλλονται σε ειδικές κυτταρικές εξετάσεις και η θεραπεία τους καθορίζεται από τα αποτελέσματα.

Η μέση διάρκεια αυτής είναι 6 μήνες, ωστόσο οι ασθενείς νοιώθουν αξιοσημείωτη βελτίωση από τις πρώτες εβδομάδες. Η θεραπεία αποσκοπεί στην επαναφορά της φυσιολογικής λειτουργίας των επινεφριδίων, η οποία επιτυγχάνεται με αλλαγή της διατροφής, λήψη φυσικών (βιομιμητικών) ορμονών και αποκατάσταση οποιασδήποτε ανεπάρκειας, Κυτταρικού Επιπέδου.

«Αν και δεν υπάρχουν ακριβή στατιστικά στοιχεία λόγω της πρόσφατης αναγνώρισής του, από το σύνδρομο υποφέρουν εκατομμύρια άνθρωποι σ’ όλον τον κόσμο, δεδομένης και της τραγικής αύξησης των επιπέδων στρες στα οποία εκτίθενται καθημερινά. Η νόσος -που λειτουργεί συχνά ως προθάλαμος για χρόνια νοσήματα, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, η υπέρταση, οι καρδιοπάθειες και η κατάθλιψη- σε ένα ποσοστό ανθρώπων θα μπορούσε να προληφθεί εάν ακολουθούσαν καλύτερη διατροφή, απέφευγαν την κατάχρηση ουσιών και το στρες, αύξαναν τις ώρες του ύπνου και της ξεκούρασης. Επίσης σε περιόδους έντονου stress θα μπορούσαν να υιοθετήσουν προληπτικά μέτρα που στοχεύουν στην βελτιστοποίηση της λειτουργικότητας του μυϊκού συστήματος και στη μείωση της ευαισθησίας του. Σύμφωνα με μελέτες, αυτό επιτυγχάνεται με την έκθεση σε έντονο φως τις πρωινές ώρες. Ενέργειες που χαρίζουν περισσότερες ώρες έκθεσης στον πρωινό ήλιο είναι ευεργετικές. Για παράδειγμα, θετική επίδραση έχει ένας περίπατος ή επιλογή θέσης εργασίας κοντά σε παράθυρο με ανατολικό προσανατολισμό. Τα αντίθετα αποτελέσματα επιφέρει η έκθεση σε έντονο φως και ηλεκτρονικές συσκευές αργά το απόγευμα και το βράδυ», αναφέρει σε άρθρο της η Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής Δρ. Νικολέτα Κοḯνη.