ΓΥΝΑΙΚΑ

Το παιδί δεν θέλει να αποχωριστεί την πάνα του - Συμβουλές για γονείς

Το παιδί δεν θέλει να αποχωριστεί την πάνα του - Συμβουλές για γονείς
Photo by Zach Kadolph on Unsplash

Παιδιά που αργούν να αποχωριστούν την πάνα - Τι κάνουν οι γονείς;

Κάποια παιδιά καταφέρνουν να αποχωριστούν την πάνα τους αμέσως, ενώ κάποια άλλα όχι.

Όποια και αν είναι η αιτία που το παιδί καθυστερεί να κάνει τη μετάβαση από την πάνα στο γιογιό, είναι λάθος να ρίχνουμε την ευθύνη σε εκείνο.

Ακόμη και όταν το παιδί βρέχεται και την ημέρα και τη νύχτα, οι περισσότεροι γιατροί θεωρούν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και ανάγκη διερεύνησης αυτής της δυσκολίας πριν από την ηλικία των 3 ετών, ενώ αν βρέχεται μόνο τη νύχτα, ο γιατρός σας μπορεί να σας διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα μέχρι την ηλικία των 5 ετών.

Νυχτερινή ενούρηση

Μερικά παιδιά και περισσότερο τα αγόρια, βρέχουν περιστασιακά το κρεβάτι τους και πολύ μετά την ηλικία των 4 ετών. Αυτό είναι κάτι φυσιολογικό και μπορεί να χειροτερεύει αν το παιδί αλλάξει περιβάλλον ή ρουτίνα, αν γεννηθεί καινούργιο μωρό, αν το παιδί περάσει μια αρρώστια ή στεναχώρια όπως το ξεκίνημα του σχολείου.

Αν το παιδί σας βρέχεται, πείτε του διακριτικά να σκεφτεί μήπως μπορεί να μείνει στεγνό για όλη τη νύχτα- η θετική αυτή στάση μπορεί να βοηθήσει. Μην κάνετε φασαρία για το θέμα αυτό- το παιδί θα αγχωθεί και εσείς θα αποτύχετε στο σκοπό σας.

Για όσο διάστημα και αν συνεχιστεί η νυχτερινή ενούρηση, θα πρέπει να διαβεβαιώνετε το παιδί σας ότι τελικά αυτό θα σταματήσει, γιατί όντως σταματάει.

Από τη δική σας πλευρά μπορείτε να δίνετε νωρίς στο μικρό σας νερό ή γάλα, ώστε πριν πέσει στο κρεβάτι να πηγαίνει μια φορά στην τουαλέτα. Αν πάλι θέλετε να αποφύγετε το... βρεγμένο κρεβάτι, σηκώστε μια φορά μέσα στη νύχτα το μικρό σας και οδηγήστε το στην τουαλέτα.

Κάποια στιγμή, το παιδί θα το ξεπεράσει, γι΄αυτό διατηρήστε την ψυχραιμία σας και δείχνετέ του κατανόηση.