ΓΥΝΑΙΚΑ

Tips για να μεγαλώσετε ευτυχισμένα και γεμάτα αυτοπεποίθηση αγόρια

Tips για να μεγαλώσετε ευτυχισμένα και γεμάτα αυτοπεποίθηση αγόρια
Photo by Aziz Acharki on Unsplash

Η Μαρίνα Μόσχα, ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, συμβουλεύει.

Η συναισθηματική ευαισθητοποίηση και εκφραστικότητα αναπτύσσονται μέσα από τις σχέσεις. Τα αγόρια μπορούν να μοιράζονται τα συναισθήματά τους μόνο όταν νιώθουν άνετα και ελεύθερα και σε περιβάλλον που δεν θα ντραπούν ή δεν θα κριθούν για αυτό το μοίρασμα. Τότε μάλιστα, βλέπουμε πως λαχταρούν να πουν τις ιστορίες τους. Στην αρχή, τα συναισθήματά τους μπορεί να είναι ωμά και δυσφορικά, ακόμη και θυμωμένα, απευθυνόμενα στους γονείς. Σταδιακά όμως, στη σχέση με έναν άνευ όρων στοργικό γονέα, τα αγόρια ανακαλύπτουν πώς μπορούν να παραμείνουν συνδεδεμένα ακόμα και όταν τα συναισθήματά τους δεν είναι και τόσο αποδεκτά.

Η ικανότητα να ακούσετε τι νιώθουν χρειάζεται εξάσκηση, καθώς ναι μεν είναι απλή αλλά και προκλητική ταυτόχρονα κάποιες φορές. Το γονεϊκό άγχος μπορεί να σας κάνει απρόσεκτους, ευερέθιστους και συναισθηματικά αντιδραστικούς όταν οι γιοι συμπεριφέρονται αδικαιολόγητα. Αποτέλεσμα να χάνετε την ευκαιρία να ανακαλύψετε τι κρύβεται πίσω από αυτή την θυμωμένη συμπεριφορά.

Για να αναπτύξετε την ικανότητα ακρόασης, πρώτα θα μάθετε να σιωπάτε στους εσωτερικούς σας μονόλογους και να εκπέμπετε προσοχή, ζεστασιά και ενδιαφέρον. Όταν ένας γονέας επικεντρωθεί στο παιδί του, απλά μπορεί να ενδιαφερθεί γι αυτό που ο γιος του κάνει χωρίς να τον αποκόψει αλλά με τη δική του παρουσία να «είναι εκεί». Σε μία βόλτα με το αυτοκίνητο, βρείτε μια ερώτηση που εκφράζει γνήσια περιέργεια για το τραγούδι που ακούει για παράδειγμα, την ταινία που του άρεσε ή το παιχνίδι της ομάδας του. Το θέμα δεν είναι να εξηγήσει ο γιος κάτι που δεν έχετε καταλάβει αλλά να νιώσει πως έχει την αμέριστη προσοχή και το ενδιαφέρον σας με έναν πολύ ευχάριστο τρόπο μιλώντας για πράγματα που τον ενδιαφέρουν!

Επίσης και εσείς θα δείτε πως σταδιακά, θα είστε όλο και περισσότερο συγκεντρωμένοι και δεν θα αποσπάται η προσοχή σας τόσο εύκολα. Και καθώς τα αγόρια θα απολαμβάνουν ως θετική εμπειρία την προσοχή σας, τόσο περισσότερο θα παραμένουν πιο ανοιχτά συναισθηματικά και συνδεδεμένα, χωρίς να χάσουν την επαφή με την καρδιά τους και αυτό που τους λέει!

Διαβάστε περισσότερα στο Mothersblog.gr