ΓΥΝΑΙΚΑ

Δεν πάει ο νους σου τι είναι αυτό το κτήριο

Δεν πάει ο νους σου τι είναι αυτό το κτήριο

Με γεωμετρικό σχήμα και οικολογική στέγη, δεν σου πάει το μυαλό τι στεγάζει.

Την πρωτοποριακή αυτή κατασκευή έχει επιμεληθεί η εταιρία Giorgi Khmaladze Architects. Τι στεγάζει όμως αυτό το κτήριο; Το Coffee Production Plant βρίσκεται σε μια περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο της γεωργιανής πρωτεύουσας. Πρόκειται για ένα κτήριο που σου κόβει την ανάσα με τον φουτουριστικό σχεδιασμό του. Και ναι, φιλοξενεί το εργοστάσιο και τα γραφεία μιας εταιρίας καφέ.

Τόσο οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου όσο και τα γραφεία της εταιρίας βρίσκονται στην Τιφλίδα της Γεωργίας, σ' ένα κτήριο που αποτελείται εξωτερικά όλο από σκυρόδερμα. Το γεωμετρικό σχήμα της κατασκευής δημιουργεί μια φουτουριστική προοπτική ενώ η πράσινη οροφή και ο περιβάλλοντας χώρος κάνουν το τοπίο να μοιάζει σαν να είναι βγαλμένο...από άλλον πλανήτη.

Το κτίριο σε σχήμα L πλαισιώνεται από τοίχους από μπετόν, ώστε να φαίνεται σαν να έχουν διπλωθεί, σε στυλ κονσέρτα, για τη δημιουργία γωνιακών άκρων. «Η εμφάνιση του κτηρίου αλλάζει κατά τη διάρκεια μιας ημέρας, με την κίνηση του ήλιου που δημιουργεί μια αλληλεπίδραση φωτός και σκιών», λένε οι υπεύθυνοι της κατασκευαστικής εταιρίας Giorgi Khmaladze Architects που ανέλαβε το έργο.

Φυτεμένη με άγριο γρασίδι, η πράσινη στέγη είναι προσβάσιμη στο προσωπικό του εργοστασίου μέσω δύο σημείων από τη βεράντα του τελευταίου ορόφου. Αυτή η πράσινη στέγη διπλασιάζει επίσης τη μόνωση του κτιρίου. Στο μπροστινό μέρος, η πρόσοψη από σκυρόδεμα υψώνεται για να πλαισιώσει μια πύλη εισόδου που οδηγεί στο κεντρικό λόμπι. Τοίχοι και σκαλοπάτια σε στιλ αμφιθεάτρου συγκλίνουν στο αίθριο, το οποίο περιλαμβάνει την μινιμαλιστική (σχεδόν αόρατη) ρεσεψιόν. Οι γωνιακοί τοίχοι με τζάμια που πλαισιώνουν τις δύο φυτεμένες αυλές στο κέντρο του κτηρίου επιτρέπουν στο φυσικό φως να διεισδύσει στο χώρο. Ένα μεγαλείο μοντέρνας αρχιτεκτονικής με άκρως οικολογική συνείδηση.