ΓΥΝΑΙΚΑ

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι μητέρες με νεογέννητο αγόρι

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι μητέρες με νεογέννητο αγόρι
pexels.com

Χρήσιμες συμβουλές για την περιποίησή του μωρού.

Η φροντίδα και περιποίηση των γεννητικών οργάνων του μωρού συχνά προβληματίζει τις νέες μητέρες.

Τι πρέπει να γνωρίζουν - Ο παιδίατρος συμβουλεύει

Δεν χρειάζεται να ασχολείστε ιδιαίτερα με το πουλάκι του μωρού σας. Δεν έχει σημασία πώς θα το βάλετε στην πάνα (δεξιά, κάτω, αριστερά, πάνω). Δεν χρειάζεται να το πειράζετε μέχρι να γίνει 1-2 ετών, διότι πολλές φορές προκαλείτε κακό και όχι καλό, αφού προσπαθώντας να το ανοίξετε, αιμορραγεί και δημιουργούνται ουλές. Το πλένετε και το περιποιείστε όπως και τις άλλες περιοχές του σώματός του.

Μερικές φορές βλέπετε ότι το στόμιο της ουρήθρας να είναι πολύ κόκκινο. Ο ερεθισμός αυτός προκαλείται από τις πάνες. Ενίοτε ο ερεθισμός είναι έντονος και φθάνει σε σημείο που δεν μπορεί το μωρό να ουρήσει. Απαιτείται καλή καθαριότητα με χλιαρό νερό και συχνές αλλαγές της πάνας. Αν επιμένει η ερυθρότητα, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.

Όπως και στους ενήλικες, το κεφαλάκι των γεννητικών οργάνων του μωρού σας καλύπτεται από δέρμα. Το δέρμα αυτό σε αρκετά μωρά εύκολα μπορεί κανείς να το τραβήξει προς τα πίσω και να φανεί ολόκληρο το κεφαλάκι.

Σε μερικά όμως μωρά το δέρμα αυτό είτε είναι πολύ στενό είτε είναι κολλημένο και δεν μπορείτε να κατεβάσετε το πετσάκι προς τα πίσω για να φανεί το πουλάκι του. Στην περίπτωση που είναι πολύ στενό το πετσάκι του και δεν μπορεί να αποκαλυφθεί το κεφαλάκι, μιλάμε για φίμωση και ο μόνος τρόπος διόρθωσης είναι χειρουργικός (περιτομή). Βεβαίως υπάρχουν αλοιφές οι οποίες μπορεί να ανοίξουν το στόμιο στο πουλάκι του μωρού σας όταν είναι στενό (φυσιολογική φίμωση).

Διαβάστε περισσότερα στο Mothersblog.gr