ΓΥΝΑΙΚΑ

Τι να κάνετε όταν το νήπιο πετάει πράγματα

Τι να κάνετε όταν το νήπιο πετάει πράγματα
pexels.com

Πώς να αντιδράσετε.

Τα νήπια συνηθίζουν να πετούν τα παιχνίδια τους ή άλλα αντικείμενα στο πάτωμα, θεωρώντας το ένα διασκεδαστικό παιχνίδι.

Συχνά όμως εκσφενδονίζουν πράγματα εναντίον άλλων παιδιών ή ακόμα και στους γονείς τους.

Η διαφορά μεταξύ παιχνιδιού και κακής συνήθειας

Το αγαπημένο τους παιχνίδι είναι να ρίχνουν ή να πετάνε πράγματα από το καρεκλάκι τους ή από το πλάι της κούνιας. Κοιτάνε το αντικείμενο να πέφτει και ακούνε τον ήχο που κάνει μόλις χτυπήσει στο πάτωμα. Με αυτή την ενέργεια το μωρό εξερευνά τις σχέσεις αιτίας και αποτελέσματος.

Μπορείτε να ενισχύσετε αυτό το παιχνίδι συμμετέχοντας και εσείς. Δώστε του αντικείμενα τα οποία μπορεί να ρίξει και να κάνουν διαφορετικούς ήχους, όπως λόγου χάρη , μία κουδουνίστρα, μία ξύλινη κουτάλα, μία μπάλα και ένα πανί. Μιλήστε στο μωρό σας για τους διαφορετικούς ήχους. «Α, αυτό ήταν σιγανό», «Αυτή η κουδουνίστρα έκανε δυνατό θόρυβο!».

Παροτρύνετε το μωρό σας να σας μιμηθεί. Αν δε σας καταλάβει, βάλτε του ένα αντικείμενο μέσα στο χέρι του και μετά ρίξτε το μέσα στο δοχείο. Όταν πέσει μέσα πείτε του λέξεις που υποδηλώνουν ότι κάτι έπεσε.

Τι να κάνετε

Αν το παιδί είναι λίγο μεγαλύτερο αλλά εξακολουθεί να εκσφενδονίζει πράγματα, χωρίς έλεγχο, τότε θα πρέπει να παρέμβετε και να του εξηγήσετε τι μπορεί να πετάει. Θα διαπιστώσετε ότι θα μάθει πιο γρήγορα τι δεν πρέπει να πετάει, αν ξέρει τι επιτρέπεται να ρίχνει κάτω. Οι ελαφριές μπάλες είναι ιδανικές. Όπως επίσης βοτσαλάκια στη λίμνη στο πάρκο ή στην ακροθαλασσιά!

Αν επιμένει να ρίχνει πράγματα, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με τα αντικείμενα που υπάρχουν γύρω του ενώ μια καλή λύση θα ήταν να απομακρύνεται από το χώρο οτιδήποτε θεωρείται επικίνδυνο για το παιδί σας.