ΓΥΝΑΙΚΑ

Ανυπάκουο παιδί: Πώς να το χειριστείτε

Ανυπάκουο παιδί: Πώς να το χειριστείτε
pexels.com

Συμβουλές για πειθαρχία και θετική διαπαιδαγώγηση.

Το ανυπάκουο παιδί συχνά προβληματίζει αλλά και απογοητεύει τους γονείς σε σχέση με το γονεϊκό τους ρόλο .

Πειθαρχία και παιδί

Πειθαρχία σημαίνει να καθοδηγούμε και να ενθαρρύνουμε το παιδί ώστε να διορθώνει τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές και να αποκτά αυτοέλεγχο. Η πειθαρχία είναι ενσυνείδητη υπακοή του παιδιού σε αρχές και κανόνες και όχι ο φόβος της τιμωρίας.

Ο κ. Στέλιος Μαντούδης αναπτυξιακός εργοθεραπευτής, επισημαίνει ότι στόχος της πειθαρχίας είναι να βοηθήσουμε το παιδί να αναπτύξει τον αυτοέλεγχο και την υπευθυνότητα ώστε να μπορεί αργότερα ως ενήλικας να βάζει από μόνο του υγιή όρια στον εαυτό του και να διεκδικεί δημιουργικά τα δικαιώματά του.

Ποια είναι η ιδανική ηλικία για να πειθαρχήσει ένα παιδί;

Η πειθαρχία διδάσκεται από νωρίς, προσαρμοσμένη πάντα στην ηλικία των παιδιών, είναι σαφής, τηρείται και πραγματοποιείται με υπομονή, αγάπη και όχι με φωνές, απειλές, λεκτική και σωματική βία.

5 Συμβουλές για τους γονείς για πειθαρχία και θετική διαπαιδαγώγηση

Απλά και κατανοητά λόγια. Δείξτε στο παιδί τι πρέπει να κάνει και μην το αναλύετε. Τα παιδιά στη νηπιακή ηλικία μαθαίνουν καλύτερα με το σώμα τους. Όταν σας χτυπάει δείξτε του με εκφράσεις του προσώπου ότι σας πονά και καθοδηγήστε το με το χέρι να σας χαϊδέψει λέγοντας ότι είναι κάτι που σας ευχαριστεί πολύ.

Δώστε του μια εναλλακτική λύση. Αν το παιδί δυσανασχετεί κι επιμένει να φάει κάτι ανθυγιεινό, προσφέρετε αντ΄ αυτού ένα υγιεινό σνακ για να κατευνάσετε την πείνα του. Αργότερα, μπορείτε να του διδάξετε την αρετή της υπομονής και της αναμονής αφήνοντας ένα γλύκισμα κοντά στο πιάτο προκειμένου να το γευτεί μετά το κυρίως γεύμα. Ένα σημαντικό μάθημα για όλη του τη ζωή!

Παρουσιάστε εναλλακτικές συμπεριφορές. Δείξτε στο παιδί εναλλακτικές συμπεριφορές που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν αυτές που θέλετε να αλλάξετε. Φωνάζει και θέλετε να σταματήσει, δείξτε του πώς μπορεί να μιλά ήρεμα και να τραβά την προσοχή των άλλων.

Μην εστιάζετε και μην σχολιάζετε τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές, αλλά ενισχύστε και ενθαρρύνετε τις επιθυμητές. Πείτε του τι πρέπει να κάνει και όχι τι δεν πρέπει, κι επιβραβεύστε τη σωστή συμπεριφορά του παιδιού γιατί έτσι είναι πολύ πιθανό να την επαναλάβει. Αν την αγνοήσετε, την επόμενη φορά θα συμπεριφερθεί με τρόπο ακατάλληλο, για να σας τραβήξει την προσοχή. Η θετική ενίσχυση είναι πιο ισχυρή από την αρνητική ενίσχυση και την τιμωρία. Δοκιμάστε το, είναι αποτελεσματικό!

Όχι φωνές κι απειλές! Μια έκρηξη θυμού εκ μέρους σας λειτουργεί επιβαρυντικά στην ψυχολογία του παιδιού. Το παιδί καταρρακώνεται και νιώθει ενοχές. Αν λοιπόν παίζει μπάλα μέσα στο σπίτι, αντί να βάλετε τις φωνές προσφέρετε μια εναλλακτική λύση. Μπορείς να παίξεις μπάλα στην αυλή. Το παιδί μπορεί και πρέπει να διασκεδάζει, αρκεί να το κάνει σωστά.

Τι να κάνω όταν το παιδί μου δεν με ακούει

Παρατηρήστε πότε και γιατί φωνάζετε. Είναι γεγονός ότι πολύ συχνά εμείς οι γονείς είμαστε πολύ κουρασμένοι και κατακερματισμένοι σε πολλές υποχρεώσεις και δεν έχουμε τη διάθεση ούτε την ψυχική ισορροπία να πειθαρχήσουμε το παιδί μας .

Μιλήστε με το σύντροφό σας, μοιράστε καθημερινά τις ευθύνες, εφαρμόστε συνέπεια με τρόπο σταθερό κα δίκαιο για το παιδί. Αν πάλι η κατάσταση είναι εκτός έλεγχου και η συμπεριφορά του παιδιού σας δεν δείχνει να διορθώνεται ζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού σε ένα αναπτυξιακό κέντρο. Εκεί θα έχετε την ευκαιρία να μιλήσετε με έναν ειδικό ο οποίος θα πάρει ένα καλό ιστορικό και θα κάνει μια εξατομικευμένη εκτίμηση στο παιδί .

Η γνώμη του ειδικού

Η πειθαρχία μαθαίνεται, δεν επιβάλλεται! Η πειθαρχία συνδέεται με τη διδασκαλία. Αναρωτηθείτε αν η δική σας συμπεριφορά διδάσκει στο παιδί σας αυτά που θέλετε να μάθει. Γίνετε εσείς το καλό παράδειγμα!

Στέλιος Μαντούδης
Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής
Επιστημονικά Υπεύθυνος των Αναπτυξιακών Κέντρων Mandou
www.mandou.gr