ΓΥΝΑΙΚΑ

Έτσι θα ενισχύσεις τον οργανισμό σου για να παραμείνεις μακριά από ιώσεις

Έτσι θα ενισχύσεις τον οργανισμό σου για να παραμείνεις μακριά από ιώσεις

Δώσε στο ανοσοποιητικό σου την ευκαιρία να παραμείνει δυνατό κάνοντας απλές αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής σου.

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι ένα δίκτυο κυττάρων, ιστών και οργάνων τα οποία συνεργάζονται για την καταπολέμηση των λοιμώξεων ή των ασθενειών. Πότε ενεργοποιείται; Συνήθως, όταν ένα μικρόβιο εισέρχεται στο σώμα μας. Ναι, αυτή είναι η αλήθεια και αυτό αποτελεί και τη μεγάλη του δύναμη!

Εάν έχουμε έρθει σε επαφή με το μικρόβιο πριν - μέσω μόλυνσης ή εμβολιασμού - το σώμα μας χρησιμοποιεί αποθηκευμένες πληροφορίες για την καταπολέμησή του. Αν δεν έχει, όπως με το Covid-19, χρησιμοποιεί μια ομάδα γενικών κυττάρων για την καταπολέμηση της λοίμωξης. Αυτό μπορεί να πάρει χρόνο και επίσης να βλάψει τον υγιή ιστό μας, όπως τα κύτταρα στους πνεύμονές μας, τα οποία θα χρειαστούν «επισκευή» μετά την ανάρρωσή μας.

Πώς μπορούμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα;

1.Συνέχισε να περπατάς

Η σωματική δραστηριότητα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βελτιώσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα. «Οποιοδήποτε είδος κίνησης θα κάνει το λεμφικό σας σύστημα να κινείται», λέει η Δρ Macciochi. Οι ενεργοί μύες απελευθερώνουν την ιντερλευκίνη 7 στην κυκλοφορία του αίματός μας, μια χημική ουσία υπεύθυνη για έναν υγιή αδένα, ζωτικής σημασίας για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Κάνε μια βόλτα. Μια πρόσφατη βρετανική μελέτη για μακροχρόνιους ποδηλάτες ηλικίας 55-79 ετών διαπίστωσε ότι είχαν καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα από ό, τι 20χρονα άτομα που δεν ασκούνταν.

2. Να τρέφεστε όσο το δυνατόν καλύτερα

Η διατροφή, ιδιαίτερα οι βιταμίνες και τα μέταλλα, είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

-Τροφοδότησε το έντερο σου. Το μικρόβιο του εντέρου μας παίζουν βασικό ρόλο στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. «Εάν μπορούσαμε να ονομάσουμε ένα φαγητό που θα έτρεφε απόλυτα το ανοσοποιητικό μας, αυτό θα ήταν ξεκάθαρα οι φυτικές ίνες», λέει η Δρ Macciochi.

- Να τρως τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C. Κόκκινες και πράσινες πιπεριές, εσπεριδοειδή, μπρόκολο, λάχανα και πατάτες είναι όλα καλές πηγές βιταμινών. «Η βιταμίνη παίζει βασικό ρόλο στην ανοσία μας προς τους ιούς», λέει η Δρ Macciochi. «Όταν καταπολεμούμε μια λοίμωξη, οι ανάγκες μας για βιταμίνες αυξάνονται δραματικά επειδή τα ανοσοκύτταρά μας τις χρησιμοποιούν πολύ».

- Ο ψευδάργυρο κάνει καλό. Συμβάλλει στη φυσιολογική ανοσολογική λειτουργία, βοηθώντας στην άμυνα του σώματος ενάντια στα βακτήρια και τους ιούς. Μπορείς να τον βρεις σε πολλά καθημερινά τρόφιμα - όπως γάλα, αυγά, ψάρι, καρύδια Βραζιλίας, ρεβίθια και φασόλια.

3. Μην καπνίζεις

«Με το κάπνισμα δημιουργείς εμπόδια στους πνεύμονές σου, αφήνοντάς τα πιο επιρρεπή σε μολύνσεις», λέει η Δρ Macciochi. Το κάπνισμα είναι μια μορφή οξειδωτικού στρες στο σώμα μας, που μειώνει την απόκριση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

4. Η πρόσληψη βιταμίνης D παίζει καταλυτικό ρόλο

«Η βιταμίνη D παίζει βασικό ρόλο στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος», λέει η Δρ Macciochi. Εάν ανησυχείς ότι δεν εκτίθεσαι 15-30 λεπτά καθημερινά στον ήλιο, μπορείς να πάρεις συμπλήρωμα που θα σου συστήσει ο γιατρός σου.