ΓΥΝΑΙΚΑ

Όταν ο έφηβος δεν θέλει να κάνει μπάνιο

Όταν ο έφηβος δεν θέλει να κάνει μπάνιο
pixabay.com

Γιατί πολλοί έφηβοι έχουν την τάση να μην πλένονται συχνά;

Είναι συνηθισμένο φαινόμενο πολλά παιδιά που διανύουν την προεφηβεία κυρίως, αλλά και την εφηβεία, να παραμελούν την προσωπική τους υγιεινή.

Συνήθως αρνούνται να κάνουν μπάνιο προβάλλοντας διάφορες δικαιολογίες όπως ότι είναι κουρασμένα, ότι θα κάνουν σε λίγο, ότι έκαναν χθες ( όπους το χθες είναι μέρες πριν).

Γιατί όμως ένας έφηβος αρνείται να κάνει μπάνιο;

Έλλειψη γνώσης

Όπως αναφέρει το verywellhealth.com μερικοί έφηβοι απλά δεν αναγνωρίζουν τη σημασία του ντους. Το παιδί μπορεί να μην γνωρίζει ότι μετά την εφηβεία, μυρίζει πιο έντονα και πιο συχνά. Έτσι, ενώ δεν ήταν πρόβλημα να παραλείψει ένα μπάνιο στην ηλικία των 7 ετών, στην ηλικία των 13 ετών, θεωρείται αναγκαίο καθώς λόγω ορμονών και οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας, αυξάνεται η λιπαρότητα του δέρματος αλλά και των μαλλιών ενώ παράλληλα εντείνεται η μυρωδιά του σώματος.

Εάν λοιπόν υποψιάζεστε ότι η απροθυμία του παιδιού σας να κάνει μπάνιο προέρχεται από έλλειψη γνώσης, πρέπει να του μιλήσετε για την εφηβεία. Εξηγήστε του ότι τα βακτήρια του δέρματος τρέφονται με τον ιδρώτα, γεγονός που οδηγεί σε έντονη κακοσμία.

Έχει καλύτερα πράγματα να κάνει

Πολλοί έφηβοι προτιμούν να περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους παίζοντας βιντεοπαιχνίδια ή να κουβεντιάζουν με τους φίλους τους, αντί να ασχολούνται με θέματα υγιεινής.

Επίσης πολλά παιδιά είναι αναβλητικά. Έτσι, μπορεί να λέει ότι θα κάνει ντους μετά το σχολείο, αλλά να το μεταθέτει συνέχεια είτε γιατί βαριέται είτε γιατί δεν το θεωρεί σημαντικό.

Περιστασιακά, η άρνηση για μπάνιο μπορεί να σχετίζεται με ορισμένα προβλήματα ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη. Όμως η καθαριότητα δεν θα είναι το μόνο πρόβλημα το οποίο θα αντιμετωπίσει αν έχει όντως κατάθλιψη.

Αντιμετώπιση άλλων θεμάτων υγιεινής

Οι έφηβοι που αρνούνται να κάνουν μπάνιο συχνά παρουσιάζουν και άλλα θέματα υγιεινής. Συζητήστε με τον έφηβο παιδί σας για τη σημασία της χρήσης καθαρών ρούχων. Η αλλαγή ρούχων μετά την άσκηση αλλά και πριν τον ύπνο, είναι σημαντική.

Τα δύσοσμα πόδια μπορούν επίσης να είναι ένα πρόβλημα με τους εφήβους. Πρέπει λοιπόν να πλένουν καθημερινά τα πόδια τους και να τα στεγνώνουν καλά πριν φορέσουν κάλτσες και παπούτσια. Η χρήση βαμβακερών καλτσών μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κακοσμίας.