ΓΥΝΑΙΚΑ

Εσύ ήξερες ότι κάποιες τροφές γερνούν πρόωρα την επιδερμίδα σου;

Εσύ ήξερες ότι κάποιες τροφές γερνούν πρόωρα την επιδερμίδα σου;

Πρόκειται για πέντε τρόφιμα και ροφήματα, που σίγουρα πρέπει να περιορίσεις στη διατροφή σου.

Η διατήρηση μιας φρέσκιας, λαμπερής και υγιούς επιδερμίδας είναι στόχος για κάθε γυναίκα. Γι’ αυτό, άλλωστε, όλες «παλεύουμε» καθημερινά με τον χρόνο απλώνοντας στο δέρμα μας κρέμες, ορούς ομορφιάς και μάσκες προσώπου, σε μια προσπάθεια να παρατείνουμε τη νεότητα και να καθυστερήσουμε το γήρας.

Τι γίνεται, όμως, όταν βλέπουμε για πρώτη φορά στον καθρέφτη μας μία ρυτίδα; Σίγουρα, η πρώτη αντίδραση είναι ο πανικός και το άγχος. Αναρωτιέσαι… «Γιατί εμφανίστηκε αυτή η ρυτίδα; Μήπως είναι πολύ νωρίς; Τι έκανα λάθος;». Αυτά κι άλλα πολλά ερωτήματα ταλανίζουν εκείνη τη στιγμή το κεφάλι σου και όχι αδίκως. Ειδικά όταν ακολουθείς πιστά μια skincare routine, εκεί το ερωτηματικό γίνεται μεγαλύτερο.

Σκέφτηκες, όμως, ποτέ ότι μπορεί να φταίει για αυτές τις κάπως πρόωρες ρυτίδες η διατροφή σου; Κι, όμως! Εκτός από τη συστηματική ρουτίνα ομορφιάς και την προστασία της επιδερμίδας από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου, υπάρχει και ο παράγοντας «διατροφή» που μπορεί να οδηγήσει στην πρόωρη γήρανση.

Γι’ αυτό συγκεντρώσαμε παρακάτω τα πέντε τρόφιμα και ροφήματα που ίσως να καταναλώνεις λίγο περισσότερο στην καθημερινότητά σου και τελικά καταλήγουν να βλάπτουν την ποιότητα του δέρματός σου. Ανακάλυψέ τα και όσο είναι νωρίς… περιόρισέ τα από το διατροφολόγιό σου!

Επεξεργασμένα κρέατα

Αν αγαπάς το λουκάνικο, το μπέικον και γενικά τα αλλαντικά μάλλον… θα σε στενοχωρήσουμε. Τα συγκεκριμένα προϊόντα είναι πλούσια σε νάτριο και κορεσμένα λιπαρά, τα οποία αφυδατώνουν το δέρμα και έχουν άμεσες επιπτώσεις στο κολλαγόνο της επιδερμίδας.

Ζάχαρη

Ειδικά μέσα στην καραντίνα ένα γλυκό είναι πάντα ευπρόσδεκτο για να μας φτιάξει το κέφι… Δε χρειάζεται, όμως, να το παρακάνεις. Η ζάχαρη βλάπτει το κολλαγόνο της επιδερμίδας, προκαλεί φλεγμονές, ενώ μπορεί να επιδεινώσει και την ακμή (σε περίπτωση που έχεις).

Αλκοόλ

«Οίνος ευφραίνει καρδίαν» έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και είχαν απόλυτο δίκιο. Καλό είναι, όμως, να μην καταναλώνεις αλκοόλ σε καθημερινή βάση ή πολύ συχνά μέσα στην εβδομάδα. Κι αυτό, γιατί το αλκοόλ αποδυναμώνει τα επίπεδα της βιταμίνης Α στον οργανισμό μας με αποτέλεσμα την εμφάνιση ρυτίδων. Η βιταμίνη Α είναι αναγκαία για την παραγωγή νέων κυττάρων και κολλαγόνου, ώστε να έχεις ελαστικό και σφριγηλό δέρμα. Μην την εμποδίζεις, λοιπόν, καταναλώνοντας συχνά αλκοόλ.

Τηγανιτές πατάτες

Δυστυχώς, οι τηγανιτές πατάτες αυξάνουν την παραγωγή ελεύθερων ριζών, πράγμα που σημαίνει ότι αποδυναμώνεται η ελαστικότητα του δέρματος και κατ’ επέκταση εμφανίζονται πολύ γρήγορα οι πρώτες λεπτές γραμμές και ρυτίδες.

Χυμοί εμπορίου

Όσο κι αν βιάζεσαι, όσο κι αν βαριέσαι, είναι καλύτερο να φτιάξεις μόνη σου έναν χυμό με φρέσκα φρούτα, παρά να ενδώσεις στην ευκολία ενός παρασκευασμένου χυμού. Οι έτοιμοι χυμοί εμπορίου είναι γεμάτοι σάκχαρα και νάτριο, συστατικά τα οποία αφυδατώνουν την επιδερμίδα, ενώ αποδυναμώνουν την παραγωγή κολλαγόνου.