ΓΥΝΑΙΚΑ

Τι συμβαίνει όταν λαμβάνεις περισσότερη βιταμίνη D απ' όση χρειάζεσαι

Τι συμβαίνει όταν λαμβάνεις περισσότερη βιταμίνη D απ' όση χρειάζεσαι

Οι κρυφές παρενέργειες της λήψης υπερβολικής βιταμίνης D για τον οργανισμό σου.

Η έλλειψη της βιταμίνης D στον οργανισμό μας μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη ενώ έχει συνδεθεί με τον διαβήτη, ακόμη και με ορισμένους τύπους καρκίνου. Εν τω μεταξύ, η λήψη της απαραίτητης δόσης αυτού του θρεπτικού συστατικού μπορεί να μας βοηθήσει στην απορρόφηση του ασβεστίου, στην ισορροπημένη ψυχική μας υγεία αλλά την ρύθμιση της αρτηριακής μας πίεσης.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι γιατροί συνιστούν όλο και περισσότερο συμπληρώματα βιταμίνης D σε όσους έχουν χαμηλά επίπεδα στο αίμα τους.

Οι κίνδυνοι που ανακύπτουν όταν λαμβάνεις περισσότερη βιταμίνη D

Αλλά ποια είναι τα αποτελέσματα της λήψης υψηλών δόσεων βιταμίνης D για μεγάλο χρονικό διάστημα; Οι γιατροί λένε ότι το επίπεδο της βιταμίνης D στο αίμα είναι 30 ng / ml (75 nmol / l). Ωστόσο, τα επίπεδα στο αίμα άνω των 100 ng / ml (250 nmol / l) μπορεί να είναι επιβλαβή και μπορεί ακόμη και να θεωρηθούν τοξικά. Σε περίπτωση που λαμβάνεις υψηλές δόσεις βιταμίνης D, θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι το αίμα σου ελέγχεται τακτικά από το γιατρό σου ώστε τα επίπεδα δεν υπερβαίνουν τα όρια για να έχεις έναν υγιή οργανισμό.

Τα συμπτώματα της τοξικότητας της βιταμίνης D περιλαμβάνουν υψηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα ασβεστίου ή «υπερασβεστιαιμία», τα οποία μπορούν να προκαλέσουν πεπτική διαταραχή, έμετο, ναυτία και πόνο στο στομάχι μαζί με κόπωση, ζάλη, σύγχυση, υπερβολική δίψα και συχνή ούρηση. Σοβαρά τοξικά επίπεδα βιταμίνης D μπορούν ακόμη και να οδηγήσουν σε απώλεια οστών και νεφρική ανεπάρκεια. Είναι, επομένως, απαραίτητο να κάνεις συχνά εξετάσεις ώστε ο γιατρός σου να παρακολουθεί την αύξηση της βιταμίνης στο αίμα σου.