ΓΥΝΑΙΚΑ

Γιατί να βάλεις τα σμέουρα στη διατροφή σου;

Γιατί να βάλεις τα σμέουρα στη διατροφή σου;

Τα ισχυρά οφέλη των σμέουρων για την υγεία ίσως σε εκπλήξουν

Τα σμέουρα είναι ευχάριστα όλο το χρόνο, είτε είναι φρέσκα είτε κατεψυγμένα. Αυτοί οι υπέροχοι πολύτιμοι λίθοι δεν είναι μόνο νόστιμοι και ευέλικτοι. Έχουν ένα εντυπωσιακό διατροφικό προφίλ που τα καθιστά μία από τις πιο υγιεινές επιλογές στη διατροφή. Ακολουθούν 5 οφέλη των σμέουρων για την υγεία, που σίγουρα δεν γνώριζες πριν.

#1. Τα σμέουρα έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά

Ένα φλιτζάνι σμέουρα παρέχει πάνω από το 50% του ελάχιστου ημερήσιου στόχου για τη βιταμίνη C, η οποία υποστηρίζει την ανοσία και την υγεία του δέρματος και βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου. Τα σμέουρα περιέχουν επίσης μαγγάνιο και βιταμίνη Κ, που και οι δύο παίζουν ρόλο στην υγεία των οστών. Και παρέχουν μικρότερες ποσότητες βιταμίνης Ε, βιταμινών Β, μαγνησίου, χαλκού, σιδήρου και καλίου.

#2. Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη

Τα σμέουρα είναι επίσης ένα από τα φρούτα με τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, με μόλις 5 γραμμάρια ανά φλιτζάνι, σε σύγκριση με περίπου 20 γραμμάρια σε ένα μήλο. Αυτό τα καθιστά μια εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να ελαχιστοποιήσουν τη συνολική πρόσληψη ζάχαρης.

#3. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά κατά της γήρανσης

Τα σμέουρα είναι αντιοξειδωτικές δυνάμεις. Αυτές οι προστατευτικές για την υγεία ενώσεις έχουν συνδεθεί με χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων, καρκίνου, διαβήτη και παχυσαρκίας. Τα αντιοξειδωτικά των σμέουρων βοηθούν επίσης στη μείωση της φλεγμονής, γνωστή αιτία πρόωρης γήρανσης. Οι φυσικές προστατευτικές ουσίες στα σμέουρα συνδέονται επίσης με την καλύτερη επιδιόρθωση του DNA και την παρεμπόδιση των ενζύμων που προκαλούν πόνο στην αρθρίτιδα.

#4. Μπορούν να σε προστατεύσουν από τον καρκίνο

Τα αντιοξειδωτικά σμέουρων και οι αντιφλεγμονώδεις ενώσεις συνδέονται με την προστασία του καρκίνου μειώνοντας την αναπαραγωγή καρκινικών κυττάρων. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει επίσης ότι τα φυτοθρεπτικά συστατικά στα σμέουρα, όπως οι ελαγκαντανίνες, μπορούν στην πραγματικότητα να βοηθήσουν στη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων σηματοδοτώντας απόπτωση ή προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο.

#5. Τα σμέουρα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Ένα φλιτζάνι σμέουρα περιέχει εντυπωσιακά 8 γραμμάρια φυτικών ινών, το ένα τρίτο του ελάχιστου ημερήσιου στόχου. Οι ίνες συμβάλλουν επίσης στην πληρότητα, αμβλύνει το σάκχαρο στο αίμα επιβραδύνοντας την πέψη και υποστηρίζει την καλή πεπτική υγεία. Οι ίνες στα σμέουρα βοηθούν επίσης στην άνθηση των ευεργετικών βακτηρίων του εντέρου. Τα τελευταία συνδέονται με ισχυρότερη ανοσία και μια πιο θετική διάθεση.