ΓΥΝΑΙΚΑ

Σε ποια ηλικία σταματούν να ψηλώνουν τα κορίτσια;

Σε ποια ηλικία σταματούν να ψηλώνουν τα κορίτσια;
pexels.com

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το ύψος τους.

Στα κορίτσια, η εφηβεία ξεκινά από την ηλικία των 10 έως 14 ετών, με τον μέσο όρο να είναι συνήθως η ηλικία των 11 ετών.

Είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο ένα κορίτσι να μπει στην εφηβεία πριν την ηλικία των 8 ετών και εξίσου ασυνήθιστο είναι να μην έχει αναπτυχθεί το στήθος μέχρι τα 13. Όσο για την περίοδο, έρχεται το αργότερο σε ηλικία 16 ετών.

Όπως αναφέρει το medicalnewstoday.com τα περισσότερα κορίτσια φτάνουν στο τελικό τους ύψος μέχρι τα 15 ενώ μετά την έλευση της πρώτης περιόδου, το ύψος αναμένεται να αυξηθεί κατά 7,5-10 εκατοστά ακόμη.

Πότε σταματούν τα κορίτσια να παίρνουν ύψος;

Ο ρυθμός με τον οποίο αναπτύσσονται τα κορίτσια κατά την εφηβεία συνήθως φτάνει στο αποκορύφωμά του περίπου 2 χρόνια μετά την έναρξη αυτής της μεταβατικής περιόδου. Μόλις τα κορίτσια αρχίσουν να έχουν περίοδο μπορούν να ψηλώσουν έως 10 εκατοστά. Ωστόσο, αυτό μπορεί να διαφέρει από έφηβη σε έφηβη.

Άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το ύψος είναι οι:

Διατροφή

Τα παιδιά που δεν τρέφονται σωστά δεν αναπτύσσονται σωστά αλλά με την κατάλληλη διατροφή μπορούν να καλύψουν τα κενά στην ανάπτυξή τους.

Ορμονικές ανισορροπίες

Τα χαμηλά επίπεδα θυρεοειδούς ή αυξητικής ορμόνης, για παράδειγμα, μπορούν να οδηγήσουν σε βραδύτερους ρυθμούς ανάπτυξης και μικρότερο ύψος στις έφηβες.

Φάρμακα

Η χρήση ορισμένων φαρμάκων μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη ενώ χρόνιες ασθένειες που συχνά απαιτούν κορτικοστεροειδή, όπως το άσθμα , ενδέχεται επίσης να την επηρεάσουν.

Γενετικές καταστάσεις

Τα παιδιά με σύνδρομο Down, σύνδρομο Noonan και σύνδρομο Turner αναμένεται να είναι πιο κοντά από τους συνομηλίκους τους.

Επειδή τα πρότυπα ανάπτυξης καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τη γενετική, υπάρχουν πολλές μεταβλητές όσον αφορά το «φυσιολογικό» ύψος. Οι προσδοκίες για συνολική ανάπτυξη με βάση την ηλικία προέρχονται από μελέτες υγιών πληθυσμών παιδιών.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) προτείνουν τη χρήση διαγραμμάτων ανάπτυξης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) έως την ηλικία των 2 ετών ενώ τα διαγράμματα ανάπτυξης CDC είναι χρήσιμα μέχρι την ηλικία των 19 ετών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αυτός είναι ο Ερντογάν: Πόλεμοι, γενοκτονίες και οι Τούρκοι στην ανέχεια - Ήρθε η ώρα να το πληρώσει