ΓΥΝΑΙΚΑ

Πόσο ασφαλή είναι τα ακουστικά για τα παιδιά;

Πόσο ασφαλή είναι τα ακουστικά για τα παιδιά;
pexels.com

Πότε είναι επικίνδυνα για την ακοή; 

Η χρήση ακουστικών είναι πολύ συχνή μεταξύ των παιδιών καθώς με αυτό τον τρόπο επιλέγουν να ακούσουν την αγαπημένη τους μουσική ή ένα ηχητικό βιβλίο αν πρόκειται για παιδιά μικρότερης ηλικίας.

Παρόλο που δεν υπάρχουν δημοσιευμένες αναφορές σχετικά με την ασφάλεια της χρήσης ακουστικών για τα μικρότερα παιδιά, είναι γνωστό ότι η υπερβολική χρήση τους και ειδικά σε μεγάλη ένταση μπορεί να είναι επιβλαβής.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, τα κρούσματα απώλειας ακοής σε εφήβους έχουν αυξηθεί περίπου κατά 30% σε σύγκριση με τη δεκαετία του ’80 και τη δεκαετία του ’90, λόγω της έκθεσης σε ήχους υψηλής έντασης.

Όπως εξηγεί η Ακαδημία Αμερικανικής Παιδιατρικής (AAP), τα ακουστικά μπορούν «να αποτελέσουν σημαντικό κίνδυνο για την ακοή ενός παιδιού», ειδικά όταν δεν χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες ασφαλείας.

Ασφαλή επίπεδα ήχου ακουστικών

Όπως περιγράφεται από τον ΠΟΥ και τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών, συσκευές με περισσότερα από 75 ντεσιμπέλ μπορεί να είναι επιβλαβείς για τα παιδιά. Στο διαδίκτυο υπάρχουν εφαρμογές για smartphones που ελέγχουν τα επίπεδα ντεσιμπέλ.

Ακόμα και σε ένταση κάτω των 75 ντεσιμπέλ, τα παιδιά δεν πρέπει να ακούνε με ακουστικά για περισσότερο από 40 ώρες την εβδομάδα και ειδικά χωρίς διάλειμμα.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το AAP, πολλά ακουστικά που διατίθενται στο εμπόριο και αναφέρονται ακόμη και ως «ασφαλή για παιδιά» έχουν ντεσιμπέλ υψηλότερα από αυτά που προτείνει ο ΠΟΥ. Για παράδειγμα, ορισμένα ακουστικά μπορούν να εκπέμπουν ήχο 85 και 90 ντεσιμπέλ ή ακόμα υψηλότερα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει σε άρθρο το verywellfamily.com καλό είναι όταν τα παιδιά χρησιμοποιούν ακουστικά να:

• διατηρούν χαμηλά την ένταση
• κάνουν συχνά διαλείμματα
• ταιριάζουν σωστά στα αυτιά του
• ακούνε αυτόν που τους μιλάει σε κοντινή απόσταση. Αν όχι, τότε η ένταση είναι πολύ μεγάλη.