ΓΥΝΑΙΚΑ

Βιταμίνη D: Πώς επηρεάζει την ψυχολογία των εφήβων;

Βιταμίνη D: Πώς επηρεάζει την ψυχολογία των εφήβων;
pixabay.com

Η βιταμίνη D ενισχύει την καλή διάθεση και μειώνει την επιθετική συμπεριφορά των εφήβων, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Michigan επιβεβαιώνει τη σημαντικότητα της επαρκούς πρόσληψης βιταμίνης D από παιδιά και εφήβους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ανεπάρκεια βιταμίνης D σε παιδιά εφηβικής ηλικίας ενδέχεται να οδηγήσει σε επιθετική συμπεριφορά, άγχος και κακή διάθεση.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι ειδικοί μελέτησαν τη συμπεριφορά μαθητών ηλικίας 5 έως 12 ετών στην Κολομβία για περισσότερο από έξι χρόνια. Αυτό που διαπίστωσαν είναι μία σύνδεση ανάμεσα στην ανεπάρκεια βιταμίνης D σε παιδιά μικρότερης ηλικίας και στην επιθετικότητα των εφήβων. Όπως φαίνεται, τα παιδιά μικρότερης ηλικίας που έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν επιθετική συμπεριφορά όσο μεγαλώνουν.

«Τα παιδιά που έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D φαίνεται να έχουν υψηλότερες βαθμολογίες σε τεστ που μετρούν προβλήματα συμπεριφοράς όταν πια φτάσουν στην εφηβική ηλικία» αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης, Eduardo Villamori.

Σύμφωνα με το neurosciencenews.com, o Villamor αναφέρει επίσης ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει συσχετιστεί και με άλλα ψυχολογικά προβλήματα και κατά την ενήλικη ζωή, όπως η κατάθλιψη και η σχιζοφρένεια. Κάποιες μελέτες μάλιστα, έχουν επικεντρωθεί στην επίδραση που έχει η επαρκής ή ανεπαρκής πρόσληψη βιταμίνης D, ήδη από την περίοδο της εγκυμοσύνης.

pixabay.com

Η βιταμίνη D ονομάζεται και «βιταμίνη του ήλιου», καθώς πέραν της πρόσληψής της από τα τρόφιμα, παράγεται φυσικά και από τον οργανισμό όταν η ηλιακή ακτινοβολία έρχεται σε επαφή με το δέρμα. Θεωρείται απαραίτητη για την ανάπτυξη των οστών και των δοντιών, αλλά και για την πρόληψη συγκεκριμένων ασθενειών όπως η καρδιοπάθεια, η σκλήρυνση κατά πλάκας κ.α. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D είναι ο σολομός, οι σαρδέλες, ο κρόκος αυγού και οι γαρίδες.