ΓΥΝΑΙΚΑ

Ιατρείο… για κούκλες!

Ιατρείο… για κούκλες!
Χάλασε η κούκλα σας; Την ξεμάλλιασε ο σκύλος; Έσπασε τα πόδια της;

Χάλασε η κούκλα σας; Την ξεμάλλιασε ο σκύλος; Έσπασε τα πόδια της; Στραμπούλιξε το χέρι της; Της βγήκαν τα μάτια έξω; Μην ανησυχείτε. Το ιατρείο κούκλων εφημερεύει νυχθημερόν για να θεραπεύσει κούκλες κάθε ασθένειας, υλικού, μεγέθους, ηλικίας και αναμνήσεων!

Από τα χέρια της Ειρήνης Πρίντεζη –Φράγκου, έχουν περάσει αμέτρητες κούκλες που ήθελαν ειδικά χειρουργεία, φροντίδα, νοσηλεία, για να παραδοθούν ξανά υγιείς στους συγγενείς τους, που συνήθως δεν είναι παιδιά αλλά μεγάλοι άνθρωποι, οι οποίοι κρατούν επαφή με το παρελθόν μέσω μιας κούκλας.
Η πιο παλιά κούκλα που της έχουν δώσει φτιάχτηκε στις αρχές του 1900.

Το ιατρείο δουλεύει 15 χρόνια περίπου. Της δίνουν ένα σώμα και της ζητούν να το επιστρέψει ολοκληρωμένη κούκλα ή ένα κεφάλι ή κούκλες χωρίς μάτια, χωρίς δάχτυλα, χωρίς ρούχα, χωρίς μαλλιά. Κούκλες από κάθε υλικό, πλαστικό, πορσελάνη, καουτσούκ, ύφασμα. Τα χέρια της «γιατρίνας» είναι μαγικά.
Κατ’ αρχάς ψάχνει παντού, πηγαίνει ακόμα και σε εκθέσεις στο εξωτερικό για να βρει τα υλικά που θα χρειαστεί. Άλλες φορές κάνει … μεταμοσχεύσεις, αγοράζει καινούργιες κούκλες και παίρνει κομμάτια της για να τα βάλει στις παλιές. Αφού τις επανασυνθέτει, τους βάζει μαλλιά από περούκες, τις πλένει, τις λούζει, τις χτενίζει, τις βάφει και τους φτιάχνει ρούχα. Μόνη της. Αγοράζει ακριβά υφάσματα, ταφτάδες, μετάξι, φουρό και με την ραπτική της μηχανή τις κάνει πραγματικές … κούκλες! Ή πλέκει. Παίρνει τις βελόνες και φτιάχνει πουλόβερ ή ότι άλλο έχει ζητήσει ο πελάτης.

Ένα επάγγελμα μαγευτικό! Να ξέρεις ότι δίνεις ζωή σε εποχές, σε ιστορίες, σε ανθρώπους…Υπάρχουν μεγάλοι άνθρωποι που έχουν σφραγίσει όλη τους τη ζωή σε μια κούκλα. Κι η Ειρήνη είναι εκεί για να μη χάνεται ούτε μια μέρα αυτής της ζωής!

Άλλωστε και ποιος δεν έπαιξε με κούκλα στην παιδική του ηλικία; Ακόμα και τα πιο φτωχά παιδιά έτυχε να έχουν κάποια στιγμή μια αγαπημένη κουκλίτσα που δεν αποχωρίστηκαν γιατί συχνά ήταν το μόνο που είχαν για να πάρουν και να δώσουν στοργή!

Ρεπορτάζ: Μαρία Πανάγου

Ροή Ειδήσεων