ΓΥΝΑΙΚΑ

Για πάντα νέες - Πρωτοποριακή ανακάλυψη από Ελληνοκύπριο

Για πάντα νέες - Πρωτοποριακή ανακάλυψη από Ελληνοκύπριο

Ένα …μαγικό τσιπάκι μπορεί να διαγνώσει και να προσδιορίσει τις ανάγκες κάθε δέρματος και ανάλογα με αυτές να παρασκευαστεί κρέμα απολύτως προσαρμοσμένη στο ατομικό DNA!

Η πρωτοποριακή «πατέντα» ανήκει στον Ελληνοκύπριο επιστήμονα και εφευρέτη, Κρις Τουμάζου, ο οποίος παρουσίασε μία καινοτόμο θεραπεία κατά της γήρανσης, βασισμένη σε εξατομικευμένη διάγνωση.

Ο τρόπος θεραπείας βασίζεται σε ένα τσιπάκι, το οποίο επιτρέπει στους δημιουργούς του προϊόντος να αναλύουν - μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή - δείγμα από το DNA μέσα σε μόλις μισή ώρα. Έτσι, λαμβάνουν άμεσα πληροφορίες, όπως η ταχύτητα με την οποία διασπάται το κολλαγόνο στο σώμα. Επίσης, μπορούν να προσδιορίσουν και τα ποσοστά των αντιοξειδωτικών ουσιών στον οργανισμό, οι οποίες έχουν ευεργετική δράση κατά των ελεύθερων ριζών που προκαλούν τη γήρανση.

Με αυτές τις «προσωπικές» πληροφορίες, μπορεί άμεσα να παρασκευαστεί ορός ή κρέμα με στοχευμένη ποσότητα κολλαγόνου και αντιοξειδωτικών. Η ταχύτητα διάσπασης και καταστροφής του κολλαγόνου διαφέρει από οργανισμό σε οργανισμό και εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τη μετάλλαξη ενός γονιδίου, που ρυθμίζει τη δημιουργία του. Μάλιστα αποδεικνύεται ότι άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν υγιές δέρμα, το οφείλουν στην βραδεία διαδικασία καταστροφής του κολλαγόνου.

Σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγραφ» το εξατομικευμένο προϊόν μειώνει τις ρυτίδες και άλλες φθορές του δέρματος έως 30% μέσα σε 12 εβδομάδες.

Ο Κρις Τουμάζου, είναι καθηγητής ηλεκτρονικής και βιοϊατρικής μηχανικής στο Imperial College του Λονδίνου και πρόσφατα ανακηρύχθηκε «Ευρωπαίος εφευρέτης της χρονιάς» για το 2014. Μάλιστα βραβεύτηκε για το «τσιπάκι» που μπορεί να «διαβάσει» το DNA ενός ανθρώπου μέσα σε μισή μόλις ώρα, το οποίο πλέον αξιοποιείται και στον τομέα της αντιγήρανσης.

Συνεργάτης του Κρις Τουμάζου είναι μια Ελληνίδα ερευνήτρια, η δρ Μαρία Καρβέλα.

Σχετικές ειδήσεις