Σελφίτιδα: Κάνε το test για να μάθεις αν έχεις τη νέα ψύχωση των καιρών μας

Σελφίτιδα: Κάνε το test για να μάθεις αν έχεις τη νέα ψύχωση των καιρών μας

Newsbomb

Μήπως τελικά οι selfies σου δεν είναι και τόσο... αθώες;

Μπορεί στην αρχή να ξεκίνησε ως αστείο, ως μια φάρσα. Το 2014 κάποιος επινόησε τον όρο Σελφίτιδα για να χαρακτηρίσει όλους όσοι δεν αντέχουν να μην απαθανατίσουν τον εαυτό τους σε selfie σε ό,τι και αν κάνουν. Τρία χρόνια μετά η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία αναγνώρισε τη Σελφίτιδα ως ψύχωση των νέων καιρών.

Η τελευταία ψυχική ασθένεια που συνδέεται με την επέλαση της τεχνολογίας και των smartphones στη ζωή μας δεν είναι αστεία. “Πριν από μερικά χρόνια εμφανίστηκαν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ιστορίες που έκαναν λόγο για μανιακούς με τα selfies χρήστες των ψηφιακών εργαλείων, σήμερα μπορούμε να επιβεβαιώσουμε την ύπαρξή της Σελφίτιδας και να αναπτύξουμε την πρώτη παγκόσμια κλίμακα συμπεριφοράς για να αξιολογείται το επίπεδο της ψύχωσης που έχει κάποιο άτομο” αναφέρει ο δρ. Mark Griffiths από το τμήμα ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Nottingham Trent στην Express.

H Κλίμακα Συμπεριφοράς Σελφίτιδας (Selfitis Behaviour Scale) αναπτύχθηκε μετά από μελέτη σε 400 συμμετέχοντες από την Ινδία -τη χώρα με τους περισσότερους χρήστες στο Facebook και σύμφωνα με αυτήν προσδιορίζεται η σοβαρότητα της ψυχικής διαταραχής του ασθενή.

Χρησιμοποιώντας μια κλίμακα από το 1 (έντονη διαφωνία) έως το 5 (έντονη συμφωνία), οι άνθρωποι μπορούν να καθορίσουν πόσο οξεία είναι η Σελφίτιδα που τους διακατέχει, απαντώντας σε απλές ερωτήσεις.

“Συνήθως, όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα Σελφίτιδας πάσχουν από έλλειψη αυτοπεποίθησης και επιδιώκουν να ταιριάζουν με τους γύρω τους παρουσιάζοντας συμπτώματα παρόμοια με άλλες δυνητικά εθιστικές συμπεριφορές. Τώρα, που η ύπαρξη αυτής της ψυχικής διαταραχής αναγνωρίστηκε επισήμως, ελπίζουμε ότι θα διεξαχθούν περαιτέρω έρευνες για να κατανοήσουμε περισσότερα για το πώς και γιατί οι άνθρωποι αναπτύσσουν αυτήν την δυνητικά εμμονική συμπεριφορά και τι μπορεί να γίνει για να βοηθούν όσοι πάσχουν από οξεία Σελφίτιδα” σχολίασε ο δρ. Janarthanan Balakrishnan. Από την πλευρά του ο δρ. Mark Salter από το The Royal College of Psychiatrists έχει τις ενστάσεις του.

“Η Σελφίτιδα δεν υπάρχει και δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Μας διακρίνει μια τάση να προσπαθούμε να βάζουμε ταμπέλες σε μια σειρά από ιδιαίτερες και πολυσύνθετες ανθρώπινες συμπεριφορές με νέους, μοδάτους όρους. Είναι κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο γιατί δίνει υπόσταση σε κάτι που δεν αξίζει” τονίζει.

Ένα τεστ για μια διαφωνία

Διαβάστε περισσότερα στο Queen.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved