ΓΥΝΑΙΚΑ

SOS για όλες τις γυναίκες: Ποια ώρα της ημέρας «καίμε» περισσότερες θερμίδες

SOS για όλες τις γυναίκες: Ποια ώρα της ημέρας «καίμε» περισσότερες θερμίδες
Μελέτη δείχνει ότι όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση ηρεμίας καίμε 10% περισσότερες θερμίδες αργά το απόγευμα και νωρίς το βράδυ σε σύγκριση με νωρίς το πρωί
pixabay

Έχετε σκεφτεί ποτέ, πόσες θερμίδες «καίτε» ενώ κάθεστε στον καναπέ ή ξαπλώνετε στο κρεβάτι; Εξαρτάται από την ώρα της ημέρας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Current Biology».

Ερευνητές από το Νοσοκομείο Brigham and Women’s και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ έκαναν την αναπάντεχη αυτή ανακάλυψη.

Συγκεκριμένα είδαν πως όταν οι άνθρωποι βρίσκονται σε κατάσταση ηρεμίας καίνε 10% περισσότερες θερμίδες αργά το απόγευμα και νωρίς το βράδυ σε σύγκριση με νωρίς το πρωί.

Τα ευρήματα έρχονται να δείξουν για άλλη μια φορά ότι ο κιρκαδικός ρυθμός κυβερνά τον μεταβολισμό. Παρέχουν επίσης μια εξήγηση στο γιατί οι διαταραχές της διατροφής αλλά και του ύπνου εξαιτίας της εργασίας σε βάρδιες και άλλων παραγόντων συμβάλλουν στην πρόσληψη βάρους.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η δαπάνη ενέργειας κατά την ηρεμία βρισκόταν στο χαμηλότερο σημείο της στη φάση του κιρκαδικού ρυθμού που οι ερευνητές χαρακτήρισαν ως ~0° και η οποία αντιστοιχεί στην πτώση της θερμοκρασίας του πυρήνα του σώματος η οποία λαμβάνει χώρα αργά τη νύχτα. Η δαπάνη ενέργειας βρισκόταν στο απόγειό της στη φάση του κιρκαδικού ρυθμού ~180°, η οποία λαμβάνει χώρο ζενίθ του τις πρωινές ώρες.

Το σώμα καίει θερμίδες όλες τις ώρες και τα λεπτά της ημέρας, ανεξαιρέτως με το αν καθόμαστε, δουλεύουμε, ξεκουραζόμαστε ή κοιμόμαστε. Το σύνολο των θερμίδων που έχει ανάγκη ο οργανισμός καθημερινά για τη λειτουργία του και τη συντήρησή του ονομάζεται βασικός μεταβολισμός.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι καταναλώνουν 10% περισσότερες θερμίδες αργά το απόγευμα και νωρίς το βράδυ από τις πρώτες πρωινές ώρες. Αυτό σημαίνει ότι ένα άτομο μπορεί να κάψει 130 επιπλέον θερμίδες χωρίς πρόσθετη προσπάθεια.

Η θερμοκρασία του σώματος είναι υψηλότερη αργά το απόγευμα και νωρίς το βράδυ. Την ίδια ώρα επεσήμαναν ότι δεν είναι μόνο αυτό που τρώμε, αλλά πότε το τρώμε που επηρεάζει πόση ενέργεια καίγεται ή αποθηκεύεται ως λίπος στον οργανισμό μας. Τέλος, τόνισαν ότι οι διατροφικές συνήθειες σε συνδυασμό με την ποιότητα του ύπνου επηρεάζουν πολύ τις καύσεις που κάνει ο οργανισμός μας καθημερινά.

Σχετικές ειδήσεις