ΓΥΝΑΙΚΑ

Εποχική αλλεργική ρινίτιδα στα παιδιά: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Εποχική αλλεργική ρινίτιδα στα παιδιά: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
pixabay.com

Η αλλεργική ρινίτιδα είναι ένα συχνό πρόβλημα στην παιδική και εφηβική ηλικία.

Η συχνότητά της έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία 20 χρόνια και υπολογίζεται πως είναι 8,5% στις ηλικίες 6-7 ετών και 15% στις ηλικίες 13-14 ετών.

Πρόκειται για φλεγμονή του βλεννογόνου της μύτης και συνυπάρχει κατά 80% με αλλεργική επιπεφυκίτιδα. Αποτελεί το «σήμα κατατεθέν» ενός παιδιού με αναπνευστική αλλεργία. Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας (Ε.Ε.Α.Κ.Α.) αυτή η αλλεργία μπορεί να είναι εποχική ή ολοετής.

Ολοετής αλλεγική ρινίτιδα

Όσοι πάσχουν από ολοετή ρινίτιδα έχουν συμπτώματα όλο το χρόνο και η κατάσταση μπορεί να μοιάζει με ένα «συνεχές κρυολόγημα». Συνήθως προκαλείται από αλλεργιογόνα εσωτερικού χώρου, όπως ακάρεα οικιακής σκόνης, μύκητες, επιθήλια ζώων.

Συχνά η ολοετής ρινίτιδα επιπλέκεται και από παραρρινοκολπίτιδα εξαιτίας της χρονιότητας των συμπτωμάτων. Τα μικρότερα παιδιά μπορεί να εμφανίζουν και συχνές ωτίτιδες. Ολοετής ρινίτιδα από ενδοοικιακά αλλεργιογόνα εμφανίζεται συνήθως σε μικρότερες ηλικίες , σε σχέση με την εποχική.

Εποχική αλλεργική ρινίτιδα

Προκαλείται συνήθως από αλλεργιογόνα όπως γύρεις, ζιζάνια, δέντρα. Εμφανίζεται συνήθως σε παιδιά σχετικά μεγαλύτερης ηλικίας ( 6-7 ετών και άνω). Πολλά παιδιά, όμως, μπορεί να είναι ευαισθητοποιημένα σε περισσότερα του ενός αλλεργιογόνα ( π.χ. γύρεις και ακάρεα) και συνεπώς να εμφανίζουν και πάλι ολοετή συμπτώματα με εποχική συνήθως επιδείνωση.

Συμπτώματα

Τα κλασικά συμπτώματα και σημεία της αλλεργικής ρινίτιδας σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας είναι τα εξής:

Ρινική απόφραξη (μπούκωμα): μπορεί να είναι συνεχής ή να εμφανίζεται ανά διαστήματα. Είναι το αποτέλεσμα του οιδήματος (πρήξιμο) εξαιτίας της αλλεργικής φλεγμονής. Χαρακτηριστικά πολλά παιδιά εξαιτίας της συμφόρησης ροχαλίζουν και αυτό προβάλλεται από τους γονείς ως προέχον σύμπτωμα.

Ρινική καταρροή: μπορεί να είναι πρόσθια ή οπισθοριννική. Η μύτη συνήθως τρέχει και η έκκριση είναι σα «νερό», διαυγούς ή λευκωπής χροιάς.

Ρινικός κνησμός ( φαγούρα): προκαλεί τη χαρακτηριστική κίνηση σκουπίσματος της μύτης προς τα πάνω και οδηγεί όταν χρονίζει στην εγκάρσια πτυχή της μύτης. Πολλές φορές συνοδεύεται και από φαγούρα στο φάρυγγα και τα αυτιά.

Φταρνίσματα: συνήθως είναι πολλαπλά και αλλεπάλληλα στη διάρκεια της ημέρας. Χαρακτηριστικότερα είναι τα πρωινά φταρνίσματα.

Άλλα σημεία: Μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια. Η έντασή τους εξαρτάται από τη χρονιότητα και τη σοβαρότητα της ρινίτιδας.

Διάγνωση

Η διάγνωση βασίζεται, όπως και σε κάθε άλλο νόσημα, στο λεπτομερές ιστορικό, την κλινική εξέταση και τον εργαστηριακό έλεγχο.

Εργαστηριακός έλεγχος: Συνήθως οι δερματικές δοκιμασίες νυγμού (test αλλεργίας ), μία εξέταση εύκολη και ανώδυνη, θέτουν τη διάγνωση. Σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται και η ανίχνευση ειδικών αντισωμάτων έναντι αλλεργιογόνων στο αίμα, ενώ σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις απαιτείται περαιτέρω έλεγχος όπως ρινική πρόκληση σε κάποιο αλλεργιογόνο.

Αίτια

Τα συνηθέστερα αίτια αλλεργικής ρινίτιδας στον ελλαδικό χώρο είναι τα εξής:

  • Γύρεις dust mites on mattress
  • Ακάρεα οικιακής σκόνης molds window
  • Επιθήλια ζώων
  • Μύκητες

Είναι αναγκαίο επίσης, ο θεράπων ιατρός να δώσει προσοχή στη συνύπαρξη άλλων νοσημάτων όπως η αλλεργική επιπεφυκίτιδα, το βρογχικό άσθμα, για να δώσει την κατάλληλη θεραπεία.

Θεραπεία

Η θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας στα παιδιά πρέπει να βασίζεται στα εξής:

  • Αποφυγή αλλεργιογόνων
  • Θεραπεία συμπτωμάτων με φάρμακα
  • Ειδική ανοσοθεραπεία

Η θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας στα παιδιά είναι αποτελεσματική αρκεί να ακολουθήσουμε τις οδηγίες του γιατρού. Αξίζει να σημειωθεί ότι αν η αλλεργική ρινίτιδα παραμεληθεί, μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερο σοβαρές καταστάσεις όπως το άσθμα.