ΓΥΝΑΙΚΑ

Αλκαλική δίαιτα: Πόσο αποτελεσματική είναι η δίαιτα που ακολουθούν οι διάσημοι;

Αλκαλική δίαιτα: Πόσο αποτελεσματική είναι η δίαιτα που ακολουθούν οι διάσημοι;
Πώς λειτουργεί η δίαιτα
pixabay.com

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν ξεκινήσετε την αλκαλική δίαιτα.

Η αλκαλική δίαιτα έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής όταν άρχισαν να την ακολουθούν γνωστοί αστέρες του Χόλυγουντ.

Πρόκειται για μία δίαιτα που βασίζεται στις φυτικές τροφές, προωθεί την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και μη επεξεργασμένων τροφών, και αποθαρρύνει την κατανάλωση κορεσμένου λίπους και ζάχαρης.

Πώς λειτουργεί η δίαιτα

Η αλκαλική δίαιτα ισχυρίζεται ότι συμβάλλει στη διατήρηση σταθερών επιπέδων pH στο σώμα μας. Το pH είναι μία κλίμακα που μας βοηθά να προσδιορίζουμε πόσο όξινο ή πόσο αλκαλικό είναι ένα διάλυμα.

Φυσιολογικά στον ανθρώπινο οργανισμό το αίμα μας είναι ελαφρώς αλκαλικό με pH μεταξύ 7.35-7.45, ενώ το περιβάλλον του στομάχου μας είναι ισχυρά όξινο με pH 1.35-3.5 για να λειτουργήσει η διαδικασία της πέψης.

Ωστόσο, δεν υπάρχει σαφής επιστημονική ένδειξη ότι τα τρόφιμα που τρώμε επηρεάζουν το pH του αίματός μας άμεσα. Ο οργανισμός μας διαθέτει φυσιολογικούς μηχανισμούς για να διατηρήσει το pH σταθερό.

Οι υπέρμαχοι της δίαιτας υποστηρίζουν ότι τα υπολείμματα της πέψης είναι όξινα ή αλκαλικά, ανάλογα με αυτά που τρώει κάποιος.

Τι μπορείτε να φάτε

Φρούτα όπως λεμόνι, λάιμ, γκρέιπ φρουτ, αβοκάντο, λαχανικά, όπως λάχανο, μαρούλι, κρεμμύδι, κολοκυθάκι, καρότο, παντζάρι, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, σόγια, τόφου (ένα προϊόν από το γάλα της σόγιας), λινάρι, ελαιόλαδο, χυμό λαχανικών , τσάι, ξηροί καρποί, σιτηρά, αμύγδαλα, ηλιοτρόπιο, σουσάμι, κύμινο.

Τι δεν μπορείτε να φάτε

Γαλακτοκομικά, αυγά, κρέας παντός τύπου, επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως κονσερβοποιημένα και συσκευασμένα σνακ, λίπη και έλαια. Επίσης, τα λευκά ζυμαρικά, το ψωμί ολικής άλεσης, τα καρυκεύματα , το αλκοόλ και η καφεΐνη δεν συμπεριλαμβάνονται στην αλκαλική δίαιτα.

Ειδικές κατηγορίες

Η συγκεκριμένη δίαιτα είναι ως επί το πλείστον χορτοφαγική γι’ αυτό και μπορούν να την ακολουθήσουν όσοι είναι vegan και όσοι έχουν δυσανεξία στη γλουτένη. Ωστόσο, θα πρέπει να ελέγχετε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων αφού η γλουτένη δεν υπάρχει μόνο στο σιτάρι αλλά σε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων.

Παράλληλα, η αλκαλική δίαιτα, φαίνεται ότι «βοηθά» όλους όσοι έχουν τροφικές αλλεργίες, αφού αποκλείονται από τη διατροφή γάλα, αυγά, φιστίκια, καρύδια, ψάρια και οστρακοειδή. Είναι επίσης μια καλή διατροφή για τους ανθρώπους που προσπαθούν να αποφύγουν το λίπος και τη ζάχαρη.

Συμπερασματικά, η αλκαλική διατροφή μπορεί να παρέχει κάποια οφέλη, όχι όμως για τους λόγους για τους οποίους ισχυρίζεται. Επειδή αποκλείει συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων δεν ενδείκνυται για όλες τις ομάδες ατόμων, ενώ σε περιπτώσεις που εφαρμόζεται, θα πρέπει να είναι καλά σχεδιασμένη έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος για διατροφικές ανεπάρκειες.

Με πληροφορίες από το www.webmd.com