ΓΥΝΑΙΚΑ

Μία βάρβαρη πρακτική από την Αφρική αναβιώνει και στην Ευρώπη (vid)

Μία βάρβαρη πρακτική από την Αφρική αναβιώνει και στην Ευρώπη (vid)
Ο εφιάλτης μιας βάναυσης πρακτικής «απειλεί» και την Ευρώπη
Youtube

Σιδέρωμα του μαστού (breast ironing): Πρόκειται για μια βάρβαρη πρακτική, η οποία έχει τις ρίζες της στην Αφρική.

Στην ουσία είναι ένα φρικιαστικό βασανιστήριο που εφαρμόζεται σε μικρά κοριτσάκια με στόχο να εμποδιστεί η ανάπτυξη τους στήθους τους για να μην τραβάνε τα βλέμματα των ανδρών και κατ’επέκταση να τα προστατέψει από την παρενόχληση, τις σεξουαλικές επιθέσεις και τους βιασμούς.

Το «σιδέρωμα του μαστού» εφαρμόζεται από μαμάδες και γιαγιάδες, οι οποίες πυρώνουν μια πέτρα και με αυτή σιδερώνουν το στήθος των κοριτσιών. Η γυναίκα που αναλαμβάνει να σιδερώσει το στήθος των παιδιών κάνει μασάζ με την πυρωμένη πέτρα στο στέρνο τους μέχρι να καταστραφούν οι ιστοί και να σταματήσει η ανάπτυξη του στήθους. Αυτό συνήθως γίνεται μια φορά την εβδομάδα ή μια φορά κάθε δυο εβδομάδες, ανάλογα με το αποτέλεσμα που θα έχει. Οι περισσότερες γυναίκες που το κάνουν στις κόρες τους δεν αισθάνονται τύψεις λέγοντας ότι αυτή είναι η παράδοση.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών χαρακτηρίζει το σιδέρωμα του μαστού ως ένα από τα πέντε παγκοσμίου εμβέλειας εγκλήματα που σχετίζονται με τη βία λόγω φύλου.

Η βάναυση αυτή πρακτική, όχι μόνο δεν έχει σταματήσει να εφαρμόζεται στην Αφρική, αλλά αναβιώνει και στη Βρετανία.

Σύμφωνα με τη βρετανική αστυνομία, υπάρχουν αναφορές για 1.000 κορίτσια που προέρχονται από αφρικανικές χώρες και τα οποία έχουν υποστεί αυτήν την «τελετή», τους τελευταίους μήνες στη χώρα.

Η Κινάια (σσ. ψευδώνυμο) που έχει ρίζες από την Αφρική μίλησε στο BBC για το δικό της βασανισμό στην ηλικία των 10 ετών. Η μητέρα της τής είπε: «αν δεν σιδερώσουμε το στήθος, οι άνδρες θα σε πλησιάζουν και θα θέλουν να κάνουν σεξ μαζί σου».

«Ο χρόνος δεν έσβησε τον πόνο. Δεν επιτρέπεται ούτε να κλάψεις. Εάν το κάνεις, φέρνεις ντροπή στην οικογένεια, δεν είσαι δυνατό κορίτσι», εκμυστηρεύεται, προκαλώντας σοκ.

Η Κινάια είναι σήμερα μητέρα κοριτσιών. Έφυγε μακριά από την οικογένειά της για να μην αναγκάσουν τα παιδιά της να υποστούν τον ίδιο βασανισμό και να μην κουβαλούν τα ίδια τραύματα με εκείνη.

«Έχουμε δει γυναίκες που δεν είδαν ποτέ το στήθος τους να μεγαλώνει, που δεν κατάφεραν να θηλάσουν τα μωρά τους, επειδή οι μαστοί είχαν καταστραφεί, κορίτσια και γυναίκες που εμφάνισαν καρκίνο του μαστού, γυναίκες που ήρθαν αντιμέτωπες την κατάθλιψη, που βίωσαν μετατραυματικό στρες εξαιτίας αυτού που τους έκαναν», αναφέρει η Margaret Nyuydzewira που υπήρξε θύμα αυτής της βάρβαρης πρακτικής και έχει σήμερα ιδρύσει το Came Women and Girls Development Organisation προσφέροντας ενημέρωση.