ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΓΥΝΑΙΚΑ

Η πρώτη γυναίκα οργανοποιός στην Ελλάδα αποκαλύπτει τα μυστικά της στο Newsbomb.gr (pics+vid)

Η πρώτη γυναίκα οργανοποιός στην Ελλάδα αποκαλύπτει τα μυστικά της στο Newsbomb.gr (pics+vid)

Η Βεανούς Τσακιριάν είναι τέταρτη γενιά οργανοποιείων.

Του Κώστα Πλιάκου

Αρμενικής καταγωγής από τη Σμύρνη, η οικογένεια Τσακιριάν ήρθε στην Ελλάδα μετά την μικρασιατική καταστροφή και ασχολήθηκε με την κατασκευή λαϊκών μουσικών οργάνων.

Η κατασκευή λαϊκών μουσικών οργάνων στην Ελλάδα εξελίχθηκε παράλληλα με την λαϊκή μουσική. Όσο τα λαϊκά μουσικά όργανα εξελίσσονταν σε ήχο και ευκολία στο παίξιμο, εξελισσόταν και η λαϊκή μουσική αλλά και το ανάποδο. Όσο η λαϊκή μουσική εξελισσόταν αυτό παρακινούσε και υποχρέωνε τους οργανοποιούς να δοκιμάζουν νέες τεχνικές και φόρμες.

Η Βεανούς είναι η πρώτη γυναίκα που ασχολείται με ένα παραδοσιακά «αντρικό επάγγελμα» στην Ελλάδα, συνεχίζοντας την παράδοση της οικογένειας της.

Σε έναν κατά βάση ανδροκρατούμενο χώρο, η Βεανούς έχει ήδη πέντε χρόνια στη δουλειά και όργανά της έχουν αγοράσει γνωστοί μπουζουξήδες.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στην παρακάτω Gallery:

Σπούδασε ιστορία και φιλοσοφία της επιστήμης αλλά την κέρδισε το επάγγελμα του πατέρα της από τον οποίον έμαθε και συνεχίζει να μαθαίνει την τέχνη της κατασκευής και του ήχου.

Στην Ελλάδα η τέχνη της οργανοποιίας είναι ένα επάγγελμα με μεγάλη παράδοση και σημαντικούς δημιουργούς που έχουν αφήσει το στίγμα τους τον τελευταίο αιώνα.
Όπως μας λέει η Βεανούς, αγαπά πάρα πολύ το να δουλεύει με τα χέρια της και να βλέπει το τελικό προϊόν της δουλειάς της και στόχος της είναι να εξελίξει την κατασκευή και τον ήχο στα μουσικά όργανα που φτιάχνει.

Από το εργαστήριο του προπάππου, του παππού και του πατέρα της, πέρασαν όλοι οι μεγάλοι λαϊκοί καλλιτέχνες και ρεμπέτες από τη δεκαετία του 20 και μετά, και η Βεανούς είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την κληρονομιά τους.

Δείτε το βίντεο: