ΓΥΝΑΙΚΑ

Τι πρέπει να φάμε μετά την άσκηση; Αυτές είναι οι ιδανικές τροφές

Τι πρέπει να φάμε μετά την άσκηση; Αυτές είναι οι ιδανικές τροφές
Μικρά tips
pixabay

Πολλές φορές δίνουμε σημασία στο τι τρώμε πριν πάμε στο γυμναστήριο και ξεχνάμε πόσο σημαντικό είναι το τι τρώμε και μετά την άσκηση.

Μετά την άσκηση ο οργανισμός χρειάζεται τροφές που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνη. Οι υδατάνθρακες και η πρωτεΐνη μας βοηθούν να επανακτήσουμε την ενέργεια που έχουμε χάσει κατά την διάρκεια της άσκησης και δεν χάνουμε μυϊκή μάζα. Επίσης, δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε την κατανάλωση λιπαρών, αρκεί να ανήκουν στην κατηγορία που μας κάνουν καλό.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα τελειώσετε την προπόνηση σας, σκεφτείτε λίγο παραπάνω τι πρόκειται να φάτε και δείτε παρακάτω τι πρέπει να προσέχετε.

Γίνε φίλη με την πρωτεΐνη

Για να αποτρέψουμε τη διάσπαση της μυϊκής μάζας, πρέπει να καταναλώνουμε επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης (20-40 γραμμάρια) για να μεγιστοποιήσουμε την ικανότητα του σώματος να επανέλθει μετά την άσκηση. Μπορείτε λοιπόν μετά την προπόνηση να φάτε αυγά, γιαούρτι, τυρί cottage, σολομό, κοτόπουλο, μπάρα πρωτεΐνης ή τόνο.

Μη φοβάστε τους υδατάνθρακες

Η ποσότητα των υδατανθράκων που πρέπει να καταναλώνετε εξαρτάται από το πόσο έντονα και συχνά γυμνάζεσαι. Η πιο έξυπνη επιλογή είναι να τους συνδυάσετε με πρωτεΐνη σε αναλογία 3 προς 1. Μπορείτε να επιλέξετε γλυκοπατάτες, κινόα, φρούτα όπως μπανάνα, ανανά και μούρα, πατάτες, βρώμη, ρύζι ή πράσινα λαχανικά με φύλλα.

Μήπως πρέπει να τρώμε και λίπος;

Εξαρτάται από το τι εννοούμε με το λίπος. Το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί και το βούτυρό τους, και τα αποξηραμένα φρούτα είναι μερικές επιλογές που προτείνονται σε όλα τα ισορροπημένα διατροφικά πλάνα. Ταυτόχρονα, δεν μειώνει σε τίποτα τα οφέλη της γυμναστικής.

Πόσο σημαντικό είναι το σωστό timing

Όσο πιο σύντομα, τόσο το καλύτερο. Οι ειδικοί λένε ότι καλό είναι να τρώμε έως και 45 λεπτά μετά το τέλος της άσκησης. Αν το καθυστερήσουμε 2 ώρες, μειώνουμε κατά 50% τη σύνθεση του μυϊκού γλυκογόνου. Η μόνη περίπτωση που μπορείτε να καθυστερήσετε ελαφρώς το γεύμα, είναι όταν έχετε φάει κάτι πριν το γυμναστήριο.

Μερικοί έξυπνοι και εύκολοι συνδυασμοί

  • Ψητό κοτόπουλο με λαχανικά
  • Ομελέτα με αβοκάντο σε τοστ
  • Σολομός με γλυκοπατάτα
  • Τόνος με κρακεράκια ολικής άλεσης
  • Τυρί cottage και φρούτα
  • Γιαούρτι με μούρα και βρώμη
  • Μπολ με κινόα, μούρα και πεκάν

Πόσο νερό πίνετε;

Ο νούμερο ένα κανόνας σε όλες τις περιπτώσεις είναι να ενυδατώνεστε όσο περισσότερο μπορείτε. Με αυτόν τον τρόπο βοηθάτε το σώμα σας να κάνει πιο έντονη προπόνηση. Και εφόσον χάνουμε πολύ νερό όταν γυμναζόμαστε, είναι ζωτικής σημασίας να πίνουμε πολύ νερό μετά.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις