ΕΛΛΑΔΑ

Έτος Γυναίκας Δικηγόρου: Με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών

Έτος Γυναίκας Δικηγόρου: Με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών

Με μεγάλη επιτυχία έγινε χθες, 21 Μαΐου, στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών η εκδήλωση του Συλλόγου για τον εορτασμό του «Έτους Γυναίκας Δικηγόρου» με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Επαγγέλλομαι γυναίκα – είμαι δικηγόρος».

Στην ομιλία της με θέμα τη συμμετοχή της γυναίκας δικηγόρου στις συλλογικές δράσεις, η υποψήφια βουλευτής της Ν.Δ. στον Βόρειο τομέα της Β’ Αθηνών, Δικηγόρος Αθηνών, κ. Ιωάννα Καλαντζάκου-Τσατσαρώνη, που διατέλεσε επί 25 χρόνια μέλος του Δ.Σ. και επί δύο θητείες αντιπρόεδρος του ΔΣΑ καθώς και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο των Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης, αναφέρθηκε στις σημαντικές κατακτήσεις των γυναικών δικηγόρων στον επαγγελματικό και κοινωνικό στίβο. Ωστόσο, επισήμανε η κ. Καλαντζάκου, ενώ οι γυναίκες δικηγόροι έχουν επιτύχει την επαγγελματική καταξίωση και αποτελούν την πλειοψηφία των δικηγόρων σήμερα, εξακολουθούν να μην έχουν ανάλογη εκπροσώπηση στα συνδικαλιστικά τους όργανα.

Η κ.Καλαντζάκου παρέθεσε στατιστικά στοιχεία για την περιορισμένη γυναικεία εκπροσώπηση στα διοικητικά σώματα των συλλογικών φορέων και ανέλυσε τα προβλήματα και την έλλειψη χρόνου και υποστήριξης που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενες μητέρες στη σταδιοδρομία και την κοινωνική δράση τους. Η δημιουργία υποστηρικτικών δομών, όπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, και η οικογενειακή επιδοματική πολιτική, υπογράμμισε η κ.Καλαντζάκου, είναι απολύτως αναγκαίες για την κινητροδότηση των εργαζόμενων γυναικών να αποκτήσουν οικογένεια, αλλά και να ασχοληθούν ενεργά με τον συνδικαλισμό και την πολιτική, ώστε να περιοριστεί το σημερινό δημοκρατικό έλλειμμα στην εκπροσώπησή τους.

Αναφερόμενη σε παραδείγματα γυναικών δικηγόρων, που υπήρξαν διακεκριμένα μέλη του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, η κ.Καλαντζάκου τόνισε ότι οι γυναίκες που διεκδικούν συλλογικές και πολιτικές θέσεις έχουν αποδείξει ότι τιμούν την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων και ότι ανταποκρίνονται σε πολύ υψηλό επίπεδο στα καθήκοντα που αναλαμβάνουν. «Για μία γυναίκα», κατέληξε η κ.Καλαντζάκου, «είναι δύσκολο να αποφασίσει να αφιερώσει μέρος του χρόνου που …δεν έχει στην ενασχόληση με τη συνδικαλιστική και συλλογική δράση. Όσες το κάνουν αξίζουν την εμπιστοσύνη και τη στήριξή μας!»