MEN'S GUIDE

Και όμως μπορείς να «χτίσεις» μυς ακόμα και όταν κοιμάσαι – Δες τον τρόπο

Και όμως μπορείς να «χτίσεις» μυς ακόμα και όταν κοιμάσαι – Δες τον τρόπο

Τα γυμναστήρια πολλοί εμίσησαν το καλογυμνασμένο σώμα όμως  κανείς!

Επιστημονική έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό για την διατροφή «Frontiers in Nutrition» υπόσχεται ότι πλέον είναι εφικτό να χτίσεις ένα δυνατό μυικό σύστημα ακόμα και όταν κοιμάσαι. Αρκεί πριν πέσεις στο κρεβάτι να έχεις φάει μια συγκεκριμένη τροφή.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «Frontiers in Nutrition», η κατανάλωση πρωτεΐνης πριν κοιμηθούμε, μπορεί να μας βοηθήσει να «χτίσουμε» μυς ενώ κοιμόμαστε.

Ειδικότερα, μπορεί οι ειδικοί να μην έχουν καταλήξει ακόμη στο ποια είναι η κατάλληλη ώρα για να καταναλώνουμε πρωτεΐνες κατά τη διάρκεια της μέρας, γνωρίζουν όμως ότι όταν τις καταναλώνουμε πριν πέσουμε για ύπνο, αυτές βοηθούν τους μύες να «φουσκώσουν», αλλά και ν’ αποκατασταθούν μετά από μία προπόνηση.

Η αλήθεια είναι ότι αναφορικά με την αποκατάσταση των μυών, οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι αποκατάσταση και ανάρρωση από την προπόνηση συμβαίνει εκτός του γυμναστηρίου και έχει άμεση σχέση με την διάθεση και την δύναμη που θα έχετε στην επόμενή σας προπόνηση. Το φαγητό αποτελεί το μεγαλύτερο κομμάτι. Αλλά υπάρχουν και άλλοι βασικοί παράγοντες.

Είτε ο στόχος σας είναι η μυϊκή ανάπτυξη και η απόκτηση δύναμης, είτε η λιποδιάλυση, για να μπορέσετε να τον πραγματοποιήσετε πρέπει να είστε αφοσιωμένοι 24/7 σε αυτόν. Και όχι, δεν είμαστε υπερβολικοί. Σίγουρα η σκληρή δουλειά στο γυμναστήριο, διάρκειας 1-2 ώρες δεν είναι εύκολη υπόθεση. Μόνο που αυτό είναι απλά το ερέθισμα. Το τι κάνετε τις άλλες 22-23 ώρες της ημέρας είναι αυτό που θα καθορίσει αν θα χτίσετε την μέγιστη μυϊκά μάζα που μπορείτε ή αν θα πετύχετε την καλύτερη δυνατή απώλεια λίπους.

Επίσης, τονίζουν πάντα να καταναλώνουμε πρωτεΐνες μετά την προπόνηση, αλλά τώρα έρχονται να προσθέσουν με αυτή την έρευνα πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στην αποκατάσταση και ο ύπνος.

Προκειμένου οι μύες να αναπτυχθούν, χρειάζονται αμινοξέα. Δεδομένου ότι το σώμα δεν αποθηκεύει αυτά τα αμινοξέα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, το βράδυ λίγο πριν κοιμηθείς είναι η κατάλληλη ώρα για να τα καταναλώσεις.

Σύμφωνα με την έρευνα, όταν καταναλώνεις πρωτεΐνη πριν κοιμηθείς, αυτά τα αμινοξέα θα αποθηκευτούν στο σώμα και έτσι θα «χτίσουν» τους μύες κατά τη διάρκεια της νύχτας.

7 τροφές για «χτίσιμο» των μυών στους άνδρες

- Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι το θεμέλιο κάθε υγιεινής διατροφής, παρέχοντας φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα, και υγρά. Τα λαχανικά περιέχουν μικρές ποσότητες πρωτεΐνης.

- Τα γαλακτοκομικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά παρέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, και τις απαραίτητες βιταμίνες, όπως η βιταμίνη D, κάλιο και ασβέστιο. Διατροφολόγοι, επίσης, συνιστούν το σοκολατούχο γάλα ως ένα καλό ρόφημα ανάκαμψης από προπόνηση. Εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, μπορείτε να δοκιμάσετε γιαούρτι με ενεργά συστατικά.

- Το άπαχο κρέας είναι μια σημαντική πηγή πρωτεΐνης, σιδήρου για τη μεταφορά οξυγόνου στους μυς και αμινοξέων, συμπεριλαμβανομένης της λευκίνης, η οποία πιστεύεται ότι είναι ένα έναυσμα για την ανάπτυξη των μυών.

- Το σκούρο κρέας του κοτόπουλου, σε σύγκριση με το λευκό κρέας, παρέχει 25% περισσότερο σίδηρο και τρεις φορές τον ψευδάργυρο για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

- Τα αυγά περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Ένα την ημέρα είναι ό,τι πρέπει αλλά μην πετάτε τον κρόκο. Η μισή πρωτεΐνη είναι στον κρόκο μαζί με άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως η λουτεΐνη για την υγεία των ματιών.

- Ξηροί καρποί -ανάλατοι και είτε ωμοί, είτε ψημένοι- είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης. Περιέχουν επίσης βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και υγιεινά λίπη.

- Φασόλια και δημητριακά ολικής αλέσεως είναι υδατάνθρακες ποιότητας που περιέχουν μικρές ποσότητες πρωτεΐνης για την ενέργεια και την αποκατάσταση των μυών, μαζί με φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.