MEN'S GUIDE

Γύμνασε το μυαλό σου, γίνε καλύτερος

Γύμνασε το μυαλό σου, γίνε καλύτερος

Μέχρι πριν λίγα χρόνια, οι επιστήμονες πίστευαν ότι ο εγκέφαλος από ένα σημείο και έπειτα δε δημιουργεί νέες συνάψεις, ότι οι βλάβες δε διορθώνονται. Οι τελευταίες ανακαλύψεις όμως άλλαξαν τα δεδομένα.

Υπάρχουν τρόποι για να γυμνάσεις το μυαλό σου, για να βελτιωθείς και να σταματήσεις την έλλειψη συγκέντρωσης και την αφηρημάδα σου που όσο πάει και χειροτερεύει. Ο Norman Doige, ψυχίατρος και συγγραφέας του βιβλίου The Brain’s Way of Healing προτείνει τα εξής:

Περπατήστε πολύ και όσο πιο μακριά γίνεται από την περιοχή σας. Οι έρευνες δείχνουν πως το καθημερινό περπάτημα μειώνει κατά 60% την πιθανότητα εμφάνισης άνοιας. Θα πείτε τι σχέση έχει αυτό με τον εγκέφαλό μου; Κι όμως έχει. Το ζώο που έχετε μέσα σας (όλοι το έχουμε) ξυπνάει. Τα ζώα όταν μπαίνουν σε περιοχές που δεν τους είναι γνωστές αναγκαστικά κάνουν εγκεφαλική στροφή προς το ένστικτο του κυνηγού. Αυτό είναι τρομερά ανανεωτικό για τον εγκέφαλο. Πως θα το κάνετε αυτό; Ε δεν είναι και τόσο δύσκολο. Πάρτε το μετρό ή το αυτοκίνητό σας, πηγαίνετε σε μια περιοχή που δεν την ξέρετε και περιπλανηθείτε. Φυσικά και δε μπορείτε να το κάνετε αυτό κάθε μέρα, αλλά που και που έχετε την ευκαιρία. Εκμεταλλευθείτε το.

Κάντε μαθήματα. Χορός, ξένη γλώσσα, μουσικό όργανο, δεν έχει σημασία τι θα επιλέξετε, αλλά οποιοδήποτε από αυτά θα βάλει τον εγκέφαλό σας στη διαδικασία να φτιάξει νέες συνάψεις. Ειδικά για όσους είναι μεσήλικες κάποια από αυτές τις νέες δραστηριότητες βελτιώνει αισθητά την ικανότητα συγκέντρωσης. Αν τελικά το αποφασίσετε, θα πρέπει να εξασκείστε καθημερινά για τουλάχιστον μία ώρα.

Τέλος κοιμηθείτε. Οι ώρες που το σώμα σας κατεβάζει διακόπτες είναι τρομερά ανανεωτικές για τον εγκέφαλό σας. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο εγκέφαλος αποβάλλει τις τοξίνες και επιπλέον οι νέες συνάψεις που έχουν σχηματιστεί από τις δραστηριότητες της προηγούμενης ημέρας δυναμώνουν και σταθεροποιούνται.

Σχετικές ειδήσεις