MEN'S GUIDE

Γιατί όλοι αφήνουν γένια; Η επιστήμη απαντά

Γιατί όλοι αφήνουν γένια; Η επιστήμη απαντά

Φρεσκοξυρισμένα μάγουλα. Τόσο σπάνια πλέον! Τα γένια ημερών και οι γενειάδες είναι τα τελευταία χρόνια η νόρμα. Γιατί όμως;Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυτραλίας φαίνεται ότι βρήκαν την απάντηση και μάλλον δε θα σας αρέσει.

Όπως αναφέρει η μελέτη τους, την οποία δημοσιεύει η Telegraph όλα έχουν να κάνουν με την ψυχολογία. Οι άνδρες βρίσκονται υπό πίεση και για να δείχνουν πιο άγριοι αφήνουν γένια. Απλοϊκό θα πείτε.

Η μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Evolution and Human Behaviour, μελετά τη συμπεριφορά 154 εκπροσώπων του ζωικού βασιλείου σε μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα αρσενικά προσπαθούν να ξεχωρίσουν με κάθε τρόπο. Κάποια είδη δημιουργούν εφέ φουσκώνοντας τα μάγουλά τους, άλλα κάνουν κόλπα με τις προβοσκίδες τους και ... οι άνδρες αφήνουν γενειάδες.

Όσο πολυπληθέστερη η ομάδα τόσο μεγαλύτερη η ανάγκη των εκπροσώπων του αρσενικού είδους να ξεχωρίσουν. Σε ότι αφορά το ανθρώπινο είδος η μελέτη αναφέρει ότι ο σύγχρονος άνδρας έχει να ανταγωνιστεί εκατοντάδες άλλους και να κερδίσει την προσοχή των γυναικών (οι οποίες έλκονται ασυνείδητα από τους ισχυρότερους άνδρες).

Όταν ζεις σε μια μικρή κοινωνία, οι καθημερινές επαφές καθορίζουν το ποιος είσαι. Τι γίνεται όμως στις μεγαλουπόλεις; Χρειάζεται να παρέχεις εξωτερικά και εύκολα αναγνωρίσιμα σημάδια του ότι είσαι κάποιος. Αυτό περιλαμβάνει ακριβά κομμάτια (ρολόγια, κινητό κλπ) αλλά και σωματικά χαρακτηριστικά. Από ένα καλογυμνασμένο σώμα μέχρι τη γενειάδα που πιστοποιεί ότι είσαι υπολογίσιμη μονάδα.

Βέβαια αν σκεφτεί κανείς ότι πλέον οι περισσότεροι άνδρες διαθέτουν γενειάδα, μάλλον ξαναμπαίνεις στο κοπάδι και γίνεσαι μία από τα ίδια. Αλλά η πρόθεση μετράει...

Σχετικές ειδήσεις