MEN'S GUIDE

Πώς δημιουργούνται οι καλές συνήθειες;

Πώς δημιουργούνται οι καλές συνήθειες;

Δε γυμνάζεσαι, δεν τρως καλά και το ξέρεις. Αλλά πώς αλλάζουν οι συνήθειες χρόνων; Υπάρχει μόνο ένας τρόπος. Αυτοπειθαρχία.

Στην αρχή θα δυσκολευτείς. Αλλά όλες οι έρευνες που έχουν γίνει αποδεικνύουν ότι για να εγκαθιδρυθεί μια καινούργια συνήθεια χρειάζεται επανάληψη.

Υποχρέωσε τον εαυτό σου να κάνει καθημερινά ή μέρα παρά μέρα 10 με 20 λεπτά γυμναστική (το καλύτερο μία πολύ συγκεκριμένη άσκηση). Μην πας κατευθείαν σε στόχους τύπου 1 ώρα θα κάνω ασκήσεις. Δε θα δουλέψει. Το ζήτημα είναι να σηκωθείς να το κάνεις. Κάθε μέρα. Έστω και για 10 λεπτά.

Στην αρχή θα βαριέσαι αλλά το πράγμα δουλεύει ως εξής. Ας πούμε ότι το κάνεις. Η φυσική κατάστασή σου θα βελτιώνεται μέρα με τη μέρα και πολύ απλά θα αρχίσεις να βαριέσαι και είτε θα αυξήσεις την ένταση της άσκησης ή θα κάνεις κάποια καινούργια. Αν δεν κυλήσεις σε εκείνη τη φάση και πάλι στον καναπέ (εδώ μπαίνει ο παράγοντας αυτοπειθαρχία) πολύ σύντομα ο εγκέφαλός σου θα εγγγράψει τη συνήθεια ως καθημερινή. Οι έρευνες λένε ότι χρειάζεται περίπου ένας μήνας καθημερινής επάνάληψης για να γίνει αυτό.

Το αυτό ισχύει και για τη διατροφή. Δεν τρως φρούτα; Υποχρέωσε τον εαυτό σου να τρώει ένα φρούτο καθημερινά. Θες δε θες. Τις πρώτες μέρες θα γκρινιάζεις, αλλά μετά από κανά μήνα αν δε φας φρούτο κάτι θα σου λείπει. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αγαπά τη συνήθεια. Απλώς όταν είναι κακή χρειάζεται επαναπρογραμματισμός.

Σχετικές ειδήσεις