MEN'S GUIDE

Μήπως έχεις χαμηλή τεστοστερόνη; Τα συμπτώματα από τα οποία θα το καταλάβεις

Μήπως έχεις χαμηλή τεστοστερόνη; Τα συμπτώματα από τα οποία θα το καταλάβεις
Εκτός όμως από το αίσθημα της κόπωσης υπάρχουν και άλλα συμπτώματα που συχνά μαρτυρούν τα μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης

Πρέπει να το αντιληφθείτε μην δημιουργηθούν σοβαρότερα προβλήματα.

Η τεστοστερόνη είναι η πιο γνωστή ανδρογόνος ορμόνη.

Παράγεται από τους όρχεις και η παραγωγή της ελέγχεται από τον εγκέφαλο. Όταν δε τα επίπεδά της πέφτουν κάτω από τις φυσιολογικές τιμές, τότε εμφανίζονται μια σειρά από συμπτώματα στον άνδρα με βασικό το αίσθημα της κόπωσης.

Εκτός όμως από το αίσθημα της κόπωσης (το οποίο μπορεί να οφείλεται σε πολλές αιτίες), υπάρχουν και άλλα συμπτώματα που συχνά μαρτυρούν τα μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης.

1. Αλλαγές στη σεξουαλική ζωή

Μια πτώση στη σεξουαλική ορμή σας μπορεί να οφείλεται στη χαμηλή τεστοστερόνη. Εκεί μπορεί να οφείλεται και η στυτική δυσλειτουργία.

Μιλήστε στο γιατρό σας. Αν έχετε χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, η σεξουαλική ορμή σας μπορεί να γίνει καλύτερη με τη θεραπεία.

2. Σύγχυση στη σκέψη

Η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να βλάψει την ψυχική εστίαση και τη μνήμη σας. Μπορεί να ξεχάσετε ό,τι έχετε προγραμματίσει να κάνετε και ίσως να έχετε πρόβλημα συγκέντρωσης. Αυτό συμβαίνει πιο συχνά όταν τα επίπεδα τεστοστερόνης είναι εξαιρετικά χαμηλά.

3. Αλλαγές στην διάθεση

Η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να σας ρίξει ψυχολογικά από λίγο ή μέχρι του σημείου της κατάθλιψης.

Μερικοί άνδρες βλέπουν πραγματικά μια αλλαγή στην προσωπικότητά τους. Τίποτα δεν φαίνεται να τους κάνει ευτυχισμένους πια και δεν θέλουν να κάνουν πράγματα που συνήθιζαν να κάνουν και στα οποία έβρισκαν απόλαυση.

4. Αλλαγές στους μύες

Δεδομένου ότι η τεστοστερόνη βοηθά στην οικοδόμηση των μυών, όταν μειώνεται, το ίδιο γίνεται με τη μυϊκή μάζα και τη δύναμή σας. Οταν αθλείστε δεν μπορείτε πια να δείτε τα αποτελέσματα που κανονικά θα περίμενε κανείς από την άσκηση.

Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει να αυξήσετε τα επίπεδα τεστοστερόνης σας.

5. Περισσότερο λίπος σώματος

Οχι μόνο μπορείτε να χάσετε μύες όταν έχετε χαμηλή τεστοστερόνη, μπορείτε επίσης να αποκτήσετε λίπος. Εάν δεν οικοδομείτε μύες με τις θερμίδες που παίρνετε και τη φυσική δραστηριότητα που κάνετε, τότε το σώμα σας μετατρέπει τις θερμίδες σε λίπος. Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή.

Οταν αρχίσετε να χάνετε βάρος και επιπλέον σωματικό λίπος από τη δίαιτα, μπορείτε να χάσετε κάποιον μυ. Εάν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, το σώμα σας μπορεί να παράγει περισσότερη τεστοστερόνη, καθώς χάνετε βάρος. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε ξανά τη μυϊκή μάζα που χάσατε.

6. Αραίωση τριχών σώματος

Η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να σας αναγκάσει να χάσετε τρίχες από το πρόσωπο, την περιοχή των γεννητικών οργάνων, τα χέρια και τα πόδια. Ωστόσο, αυτό συνήθως δεν επηρεάζει τα μαλλιά στο κεφάλι σας. Θα πρέπει πάντως να ξέρετε το εξής: Υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ της θεραπείας τεστοστερόνης και της φαλάκρας αρσενικού τύπου.

7. Απώλεια μάζας οστού

Η χαμηλή τεστοστερόνη έχει συνδεθεί με την οστεοπόρωση, μια ασθένεια που εξασθενεί τα οστά. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες αιτίες της οστεοπόρωσης, οπότε επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

8. Προβλήματα ύπνου

Οταν τα επίπεδα τεστοστερόνης σας είναι χαμηλά, μπορεί να έχετε πρόβλημα με την αϋπνία, καθώς και ανησυχία τη νύχτα.

Για να έχετε έναν καλό ύπνο τη νύχτα, προσπαθήστε να ακολουθείτε μια χαλαρωτική ρουτίνα της ώρας που πάτε για ύπνο.