MEN'S GUIDE

Προβλήματα επίδοσης και γονιμότητας; Πρόσεξε τι τρως!

Προβλήματα επίδοσης και γονιμότητας; Πρόσεξε τι τρως!
Όσα πρέπει να γνωρίζεις
Pixabay

Πόσο πιθανό άραγε είναι κάποιες διατροφικές συνήθειες και επιλογές να επιδρούν αρνητικά στην ποιότητα του σπέρματος, την ανάπτυξη του πέους στα αγόρια, στην σεξουαλική λειτουργία των ανδρών και τον καρκίνο του προστάτη; Πολύ!

Η παγκόσμια μείωση της ανδρικής γονιμότητας μπορεί να συνδέεται με την κατανάλωση επεξεργασμένων λιπαρών και την μικρή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

Οι ορμόνες στο κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά είναι μία καλή εξήγηση ενώ και η χοληστερίνη παίζει το ρόλο της. Γνωρίζουμε εδώ και δεκαετίες ότι οι άνδρες με υψηλή χοληστερίνη πάσχουν από χαμηλής πυκνότητας σπέρμα, χαμηλής κινητικότητας και αλλοιώσεις στο σχήμα του σπερματοζωαρίου. Νεότερη έρευνα έδειξε ότι όσο πιο υψηλά τα ποσοστά χοληστερίνης στο αίμα τόσο χαμηλότερο το ποσοστό των φυσιολογικών σπερματοζωαρίων.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν το ρόλο που παίζουν τα λιπαρά στην ανδρική γονιμότητα. Και ενώ μια πιο υγιεινή δίαιτα μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα σπέρματος, δεν φαίνεται να έχουν τα ίδια αποτελέσματα οι στατίνες.

Η στυτική δυσλειτουργία, η επαναλαμβανόμενη ή μόνιμη αδυναμία να αποκτήσει ή να διατηρήσει κάποιος στύση που να του επιτρέψει να έχει μια επιτυχημένη σεξουαλική συνεύρεση, φαίνεται πως ταλαιπωρεί 100 εκατομμύρια άνδρες παγκοσμίως. Και συνδέεται με τα προβλήματα κυκλοφορίας που οφείλονται στη διατροφή που έχουν ως αποτέλεσμα φραγμένες αρτηρίες.

Άλλες έρευνες δείχνουν πως η κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος δύναται να είναι επιβαρυντικός παράγοντας για την εμφάνιση καρκίνου του προστάτη. Έρευνα του 2015 κατέληξε στο συμπέρασμα πως μεγάλη κατανάλωση γαλακτοκομικών πως αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο.

Ερευνητές του πανεπιστημίου του Harvard επιστράτευσαν περισσότερους από 1.000 άνδρες με καρκίνο του προστάτη σε αρχικό στάδιο και τους παρακολούθησαν για σειρά ετών. Συνέκριναν εκείνους που κατανάλωναν σπάνια αυγά με εκείνους που κατανάλωναν έστω και λιγότερο του ενός αυγού ημερησίως και οι οποίοι είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εξελιχθεί ο καρκίνος, ακόμα και να γίνει μεταστατικός. Ακόμα χειρότερο και από τα αυγά στην περίπτωση του καρκίνου του προστάτη ήταν η κατανάλωση πουλερικών.