MEN'S GUIDE

Γιατί δεν πρέπει να πίνεις καφέ με άδειο στομάχι

Γιατί δεν πρέπει να πίνεις καφέ με άδειο στομάχι
Pixabay

Αν είστε από αυτούς που συνηθίζετε να πίνετε καφέ χωρίς να έχετε φάει πρωινό, τότε δεν κάνετε καθόλου καλά σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Όπως είναι γνωστό, ο καφές είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη σοβαρών παθήσεων υγείας, μεταξύ των οποίων και ο καρκίνος του παχέου εντέρου.

Τα αντιοξειδωτικά που έχει ο καφές αποτελούν μέρος ενός τύπου οξέος, το οποίο βρίσκεται και σε πολλά φρούτα που τρώτε κάθε μέρα. Ωστόσο, αυτές οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες στο σώμα σας, ιδιαίτερα αν έχετε την κακή συνήθεια να καταναλώνετε καφέ πριν φάτε κάτι για πρωινό.

Αυτό γίνεται ιδιαίτερα αισθητό σε ανθρώπους που πάσχουν από γαστρίτιδα. Το υδροχλωρικό οξύ χρησιμοποιείται για να αποσυνθέσει τις τροφές στο στομάχι.

Τα πεπτικά προβλήματα που προκαλούνται από το υδροχλωρικό οξύ δεν γίνονται αντιληπτά άμεσα, αλλά μόνον όταν ο οργανισμός θα αδυνατεί να αφομοιώσει κάποιο βαρύ γεύμα, λόγω της δυσκολίας που έχουμε να αποσυντεθούν οι πρωτεΐνες στο στομάχι και στο έντερο.

Όπως υποστηρίζουν οι περισσότεροι ερευνητές, ο καφές δεν πρέπει να καταναλώνεται αμέσως μετά το ξύπνημα, καθώς σε αυτή την περίπτωση το επίπεδο της κορτιζόλης στο σώμα αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς και απαιτείται χρόνος για να σταθεροποιηθεί.

Έτσι, σύμφωνα με τους ερευνητές, η κατανάλωση του καφέ ιδανικά θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία ώρα αφότου ξυπνήσετε – όχι νωρίτερα- και οπωσδήποτε αφότου έχετε φάει κάτι.

Η κορτιζόλη ρυθμίζει το εσωτερικό μας «βιολογικό ρολόι» καθώς και τα επίπεδα εγρήγορσης του σώματος.

Ως εκ τούτου, ο καφές με άδειο στομάχι μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο επίπεδο γαστρικού οξέος, φούσκωμα και, ακόμη και εμετό.

Αν δεν έχετε χρόνο για να απολαύσετε ένα πλήρες γεύμα το πρωί ή δεν μπορείτε να ξεκινήσετε τη μέρα σας χωρίς καφέ, προσπαθήστε τουλάχιστον να τον συνοδεύσετε με μια φέτα ψωμί με λίγο βούτυρο ή ένα φλιτζάνι δημητριακά με λίγο γάλα.