ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τ. Σπυριδάκης: «Αγαπούλα»… συνεντευξούλα!

Τ. Σπυριδάκης: «Αγαπούλα»… συνεντευξούλα!

Ο Τάκης Σπυριδάκης, μίλησε στο Newsbomb για τη σχέση του με το ποδόσφαιρο, τα μπουζούκια, αλλά και τη στάση ζωής που κρατά εδώ και χρόνια.

Συνέντευξη στον Νίκο Καλαμπάκα

Τον γνωρίσαμε μέσα από μεγάλες επιτυχίες του ελληνικού κινηματογράφου, όπως η «Γλυκιά συμμορία» ή η «Λούφα και παραλλαγή». Φέτος έκανε την... ανατροπή!

Οι νεότεροι, τον έβαλαν στη ζωή τους μέσα από τις εκπληκτικές του ατάκες ως πρόεδρος ομάδας ποδοσφαίρου, από το διαφημιστικό εταιρίας κινητής τηλεφωνίας. Αυτός είναι ο Τάκης Σπυριδάκης. Ένας άνθρωπος με χίλια πρόσωπα που αλλάζει ανάλογα με την περίσταση και την καλλιτεχνική πρόκληση. Είναι ο άνθρωπος που πέρασε από τις πιο όμορφες παρέες στην εποχή της αμφισβήτησης στα Εξάρχεια. Ψάχτηκε με την αμφισβήτηση απέναντι σε κάθε τι που έμοιαζε συντηρητικό και σάπιο. Βρέθηκε σε κοινά καλλιτεχνικά στέκια με ανθρώπους που έδωσαν ένα διαφορετικό στίγμα στη δεκαετία του '80 γι' αυτό κι έγινε ο Μπαλούρδος της «Λούφας». Η σοφεράτζα στα χακί με τη μαγκιά και το γκομενιλίκι από τη σκοπιά.

Στη συνέχεια, όπως κι όλες οι μορφές της γενιάς του, αναζήτησαν πιο ανατρεπτικές δουλειές αθόρυβα, μελετημένα και ίσως πιο σοφά. Ενώ δείχνει τσαμπουκάς, μόρτης και αλάνι, ο Τάκης είναι ένας έφηβος χαμηλών τόνων. Όταν συζητάς μαζί του νοιώθεις τον καταιγισμό σκέψεων προβληματισμών και αναζητήσεων ενός άτακτου μυαλού. Τον χάσαμε διότι η τηλεόραση κι ο κινηματογράφος έβαλαν τις φασκιές της εμπορικότητας. Εκεί χάθηκε η μαγεία...

Τον ξαναβρήκαμε το 2005 πάλι στη νεώτερη εκδοχή της «Λούφας». Από τότε εμφανίστηκε πάλι στο σελιλόιντ, υποστηρίζοντας ανατρεπτικούς ρόλους έως ότου ήρθε η έκπληξη. Τους τελευταίους μήνες πρωταγωνιστεί στη διαφημιστική εκστρατεία γνωστής εταιρείας και σπάει ταμεία, σε ένα ρόλο που του πάει... γάντι. Τον βρήκαμε, επιμείναμε και λέμε: «Αγαπούλα»! Συνεντευξούλα!

Ας δούμε τι μας λέει:

Πρόσφατα δηλώσατε πως μετά το διαφημιστικό κυκλοφορείτε με γυαλιά ηλίου και σκούφο. Σας ενοχλεί το γεγονός πως γυρίσατε ένα διαφημιστικό, ή η δημοσιότητα;

Δεν ντρέπομαι για κάτι που έκανα, απλούστατα ας πούμε νιώθω άβολα με αυτή τη δημοσιότητα. Δεν είναι δυσάρεστη, απλά εγώ νιώθω άβολα. Για παράδειγμα θα προτιμούσα να μην έμπαινα κάπου και να μου φωνάζουν «αγαπούλα πούλα» ή κάτι τέτοιο...

Ποια είναι η σχέση σας με το ποδόσφαιρο;

Το ποδόσφαιρο δεν είναι κεντρικό ζήτημα στη ζωή μου, όμως είναι ένα άθλημα που αγαπώ πολύ, μου αρέσει να το βλέπω –ειδικά όταν παίζεται και σωστά- και γενικά το παρακολουθώ σαν άθλημα. Είμαι αρκετά ενημερωμένος για το τι συμβαίνει, όμως δεν είμαι σε καμία περίπτωση ευχαριστημένος από το Ελληνικό ποδόσφαιρο και αυτά που συμβαίνουν εδώ και πολύ καιρό.

Από το διαφημιστικό είδαμε πως είστε ο τέλειος Έλληνας παράγοντας ποδοσφαίρου. Αλήθεια, θα αναλαμβάνατε ποτέ πρόεδρος;

Είναι υποθετικό, δεν έχω τις οικονομικές ικανότητες για κάτι τέτοιο, αλλά και οι περισσότεροι από αυτούς που είναι πρόεδροι νομίζω πως δεν έχουν τις οικονομικές ικανότητες για να το κάνουν. Πάντως, πιστεύω πως από πολλούς από αυτούς, θα είχα μεγαλύτερη φαντασία.

Δεν ξέρω αν είστε ο τύπος που πάει στα μπουζούκια, όμως αυτό το πρόσωπο βγάζετε στη διαφήμιση... Να υποθέσω ότι έτσι συμβαίνει;

Δεν το αρνούμαι, έχω πάει πολλές φορές στα μπουζούκια και μάλιστα και πρόσφατα. Βρέθηκα εκεί επειδή έψαχνα χώρους για μια ταινία που θέλω να κάνω. Είδα κάποιες πίστες. Συμμετέχω όμως ενεργά, εκεί που με ευχαριστεί. Ακούω jazz, αλλά δεν αποκλείω καμία μουσική. Είμαι από τους ανθρώπους που πιστεύω πως στη μουσική δεν υπάρχουν σύνορα. Άλλο η προσωπική επιλογή, αλλά σαφώς δεν υπάρχουν σύνορα και αποκλεισμοί. Την αγαπώ πολύ τη μουσική, είμαι πολύ ενημερωμένος. Μπορεί να έχω αδυναμία στη jazz, όμως δεν αποκλείω τίποτα.

Πώς αντιλαμβάνεστε και διαχειρίζεστε την τόσο μεγάλη δημοσιότητα που αποκτήσατε ξανά;

Τη διαχειρίζομαι όσο πιο ήρεμα μπορώ. Δεν είναι κάτι που με ενοχλεί, παρά μόνο στο σκέλος που σας είπα νωρίτερα. Δεν με ενοχλεί, απλά δεν μπορώ να ορίσω αυτό που αισθάνομαι με ακρίβεια. Είμαι αρκετά ώριμος, ώστε να συνεχίζω να δουλεύω σύμφωνα με τις δικές μου αρχές. Δεν έχω μεγαλομανία.

Θέλω να κάνω τη δουλειά μου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Από όλες αυτές τις ατάκες που είπατε στα διαφημιστικά, ποια σας άρεσε και με ποια γελάσατε πιο πολύ;

Η παρέα μας ήταν τόσο καλή που γελούσαμε συνέχεια κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Όταν η ατμόσφαιρα είναι καλή, είναι καλά όλα.

Η ατάκα που μου άρεσε πολύ, ήταν: «Δεν έχω ανάγκη κανέναν Αντωνίου, τις νίκες τις κανονίζει ο πρόεδρος» η οποία αποτυπώνει και μια πραγματικότητα στη χώρα μας. Οι πρόεδροι απολύουν προπονητές, τους κάνουν υποδείξεις και άλλα τέτοια.

Επίσης μου άρεσε το: «Πες στον κελεμπία πως η ομάδα είναι όαση».

Νομίζω πως οι περισσότερες ατάκες ήταν επιτυχημένες και επίκαιρες.

Σας διακόψαμε από γύρισμα. Τι ετοιμάζετε τώρα;

Προσπαθώ να ετοιμάσω μια ταινία δική μου. Είμαι στο τελείωμα του σεναρίου, αλλά όπως και εσείς θα το έχετε υποστεί, το φαινόμενο της κρίσης έχει μια δυστοκία ως προς την οικονομική παραγωγή της ταινίας. Παρ' όλα αυτά νομίζω πως σύντομα θα ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια.

Όσο για το μήνυμα που στέλνει στους αναγνώστες του Newsbomb:

«Αγαπούλα, μόνο Newsbomb»...

Διαβάστε ακόμα: «Αγαπούλα, το... εξώδικο»