ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στο «φως» δεκατέσσερις επιστολές του Βολταίρου

Στο «φως» δεκατέσσερις επιστολές του Βολταίρου

Δεκατέσσερις επιστολές του Βολταίρου ανακάλυψε ένας ερευνητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίες βρίσκονταν διάσπαρτες σε διάφορες αμερικανικές βιβλιοθήκες.

Οι επιστολές έχουν γραφτεί κατά τη διάρκεια της εξορίας του σπουδαίου εκπροσώπου του Γαλλικού Διαφωτισμού στην Αγγλία, το διάστημα από το 1726 έως το 1728.

Ο καθηγητής Λογοτεχνίας και διευθυντής του Ιδρύματος Βολταίρου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Νίκολας Κρονκ, είναι ο άνθρωπος που ανακάλυψε τις επιστολές.

«Ο Βολταίρος πέρασε στην Αγγλία δύο χρόνια σημαντικά, τα οποία όμως δεν έχουν ερευνηθεί και εξετασθεί επαρκώς, όταν ήταν περίπου 30 ετών και τότε ήταν γνωστός περισσότερο ως ποιητής», λέει ο Κρονκ.

«Εδώ ήλθε σε επαφή με τις ιδέες των Άγγλων διανοητών και εν συνεχεία μεταλαμπάδευσε στην ηπειρωτική Ευρώπη τον Εμπειρισμό, ο οποίος λειτούργησε ως βάση για τον Διαφωτισμό», εξηγεί ο Βρετανός ερευνητής.

«Οι επιστολές που μόλις ανακαλύφθηκαν είναι πολύ ενδιαφέρουσες διότι αποδεικνύουν πώς ο Βολταίρος, χάρις στις επαφές του με την αγγλική αριστοκρατία, μυήθηκε στις ιδέες του Διαφωτισμού», τονίζει.

Το πραγματικό όνομα του Βολταίρου ήταν Φρανσουά-Μαρί Αρουέ. Σε μία από τις επιστολές ο μεγάλος διανοητής υπογράφει ως «Φράνσις» Βολταίρ, χρησιμοποιώντας την αγγλική εκδοχή του μικρού του ονόματος.