ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παγκόσμια θλίψη για τον χαμό του Θεόδωρου Αγγελόπουλου

Παγκόσμια θλίψη για τον χαμό του Θεόδωρου Αγγελόπουλου

Θλίψη στην Ελλάδα και το εξωτερικό προκάλεσε ο αιφνίδιος θάνατος του σπουδαιότερου Έλληνα κινηματογραφιστή Θεόδωρου Αγγελόπουλου.

Ο 76χρονος σκηνοθέτης κατέληξε το βράδυ της Τρίτης στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε μετά από τροχαίο που σημειώθηκε στη Δραπετσώνα, όπου πραγματοποιούσε γυρίσματα για τη νέα του ταινία «H άλλη θάλασσα».

Την είδηση του θανάτου του διεθνούς Τεό, μετέδωσαν τα μεγαλύτερα ξένα ενημέρωσης.

«Ο Αγγελόπουλος υπήρξε εμβληματική φιγούρα του ελληνικού σινεμά, ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1970» αναφέρει τοΓαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η βρετανική εφημερίδα «The Guardian» κάνει λόγο για έναν «βραβευμένο έλληνα κινηματογραφιστή, γνωστό για το αργό και ονειρικό του στυλ ως σκηνοθέτη».

gurdian



Το περιοδικό «Time» αναφέρει: «Ο Αγγελόπουλος κέρδισε μεγάλο αριθμό βραβείων για τις ταινίες του, τα περισσότερα σε ευρωπαϊκά κινηματογραφικά Φεστιβάλ, στη διάρκεια μιας καριέρας που εκτεινόταν για περισσότερα από 40 χρόνια».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Παντελής Καψής με την αναγγελία του θανάτου του κορυφαίου Έλληνα σκηνοθέτη δήλωσε: «Όλοι πενθούμε για τον μεγάλο Έλληνα που με το έργο του τίμησε την πατρίδα μας».

«Ένας απ΄ τους σημαντικότερους δημιουργούς της έβδομης τέχνης και κορυφαίος πρεσβευτής του ελληνικού πολιτισμού χάθηκε απρόσμενα χθες βράδυ», αναφέρει ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, στη συλλυπητήριο μήνυμά του για το θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

Ο κ. Γερουλάνος τονίζει ότι το σινεμά του Θόδωρου Αγγελόπουλου αποτελεί σημείο αναφοράς για τους ομοτέχνους του σε ολόκληρο τον κόσμο αλλά και για κάθε άνθρωπο που αναζητεί στην Τέχνη ερεθίσματα για να σκεφτεί και να νιώσει.

«Μπορεί να μην πρόλαβε να ολοκληρώσει την τελευταία ταινία της ζωής του, την ''Αλλη θάλασσα'', αλλά ο Αγγελόπουλος μας ταξίδεψε ίσως όσο κανένας άλλος Έλληνας σκηνοθέτης με το έργο του. Του οφείλουμε όλοι μας ένα τεράστιο ''ευχαριστώ''. Στην περίπτωσή του, η λέξη ''αναντικατάστατος'' αποκτά πραγματικό περιεχόμενο», καταλήγει ο υπουργός Πολιτισμού.

«Ξεχάστε με στη θάλασσα»

«Σας εύχομαι υγεία και ευτυχία αλλά δεν μπορώ να κάνω το ταξίδι σας/ Είμαι επισκέπτης/ Το κάθε τι που αγγίζω με πονάει πραγματικά/ κι έπειτα δεν μου ανήκει/ Όλο και κάποιος βρίσκεται να πει "δικό μου είναι"/ Εγώ δεν έχω τίποτε δικό μου είχα πει κάποτε με υπεροψία/ Τώρα καταλαβαίνω πως το τίποτε είναι τίποτε/ Ότι δεν έχω καν όνομα/ Και πρέπει να γυρεύω ένα κάθε τόσο/ Δώστε μου ένα μέρος να κοιτάω/ Ξεχάστε με στη θάλασσα/ Σας εύχομαι υγεία και ευτυχία».

(ανέκδοτο ποίημα του Θόδωρου Αγγελόπουλου γραμμένο το 1982 λίγο πριν από την έναρξη συγγραφής του σεναρίου της ταινίας «Ταξίδι στα Κύθηρα»)

Για το έργο του πολυβραβευμένου σκηνοθέτη γράφτηκαν αμέτρητα βιβλία σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής ακόμη και σε χώρες με ιδιότυπη κουλτούρα, όπως η Ιαπωνία και η Κίνα.

Κάθε φορά που ανακοίνωνε ακόμη και την ιδέα του για νέα ταινία, αυτή αυτομάτως γινόταν παγκόσμιο κινηματογραφικό γεγονός, πολύ πριν την ολοκλήρωσή της, όπως ακριβώς συνέβη με την τελευταία του ταινία «Η άλλη θάλασσα» που δυστυχώς θα μείνει ημιτελής.

Διαβάστε επίσης:

Το βιογραφικό του ποιητή του ελληνικού σινεμά

Βουβή θλίψη στο νοσοκομείο για τον χαμό του Θ. Αγγελόπουλου