ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στο «φως» άγνωστος πίνακας του Ελ Γκρέκο - Βρέθηκε σε ιδιωτική συλλογή

Στο «φως» άγνωστος πίνακας του Ελ Γκρέκο - Βρέθηκε σε ιδιωτική συλλογή
Facebook

Ένας μέχρι πρότινος άγνωστος πίνακας του Ελ Γκρέκο, έργο που οι ειδικοί περιγράφουν ως «ξεχωριστό και υπέροχο», ανακαλύφθηκε σε ιδιωτική συλλογή

Το έργο, που απεικονίζει τον Χριστό να σηκώνει τον σταυρό, αποδίδεται πλέον στον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο, έπειτα από δύο χρόνια έρευνας που έκανε ομάδα του Centro de Arte de Época Moderna, του πανεπιστημίου της πόλης Λιέιδα στη βόρεια Ισπανία.

«Πρόκειται για υπέροχα νέα, έπειτα από δύο χρόνια συναρπαστικής δουλειάς», δήλωσε ο διευθυντής του CAEM, καθηγητής Σίμο Κομπάνι. «Είναι ένας άγνωστος, ξεχωριστός, υπέροχος πίνακας, που αποδίδουμε στα χέρια του», δήλωσε στους Times. «Αυτός ο μικρός καμβάς, με διαστάσεις 57,5 Χ 38,5 εκατοστά, έχει μεγάλη πρωτοτυπία, αυθορμητισμό και ευαισθησία. Το δυνατό πρόσωπο του Χριστού είναι καθηλωτικό, σιωπηλό και εκφραστικό», περιέγραψε ο ίδιος. Εκτιμάται ότι ο Ελ Γκρέκο ζωγράφισε τον πίνακα το διάστημα 1585-1590.

Ο καθηγητής εξήγησε πως εκτιμάται ότι ο συλλέκτης- ένας Ισπανός που θέλησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του- αγόρασε τον πίνακα σε μία αντικερί πριν από 10-15 χρόνια, πιστεύοντας ότι επρόκειτο για ένα από τα πολλά αντίγραφα των έργων του Ελ Γκρέκο.

Ο πίνακας φέρει υπογραφή που συνάδει με εκείνη του καλλιτέχνη, στο κάτω μέρος του σταυρού. «Αντιστοιχεί στην πιο παραδοσιακή υπογραφή που χρησιμοποιούσε ο Ελ Γκρέκο, με πεζά πλάγια γράμματα και ελληνικά, με πολύ αραιωμένο καφέ χρώμα», δήλωσε ο Κομπάνι.

Ο δρ. Κομπάνι πιστεύει ότι το έργο μπορεί να ήταν άγνωστο μέχρι τώρα επειδή ο ζωγράφος το κράτησε στο εργαστήριό του και δεν το παρουσίασε σε έκθεση κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Μάλιστα, θεωρεί ότι πιθανώς λειτουργούσε ως μοντέλο ή οδηγός για άλλους πίνακες με παρόμοια θεματολογία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Ύπουλο» σχέδιο κατά της Ελλάδας: Πώς δρα ο Ερντογάν με τους Βούλγαρους «κομιτατζήδες»