ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Οι Αγανακτισμένοι» στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

«Οι Αγανακτισμένοι» στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το ντοκιμαντέρ «Indignados» του Τόνι Γκάτλιφ θα ανοίξει το 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο θα διαρκέσει από τις 9 έως τις 18 Μαρτίου.

Το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ έχει θέμα του το κίνημα των «Αγανακτισμένων» και προσπαθεί να αναδείξει την κοινωνική παθογένεια, το οικονομικό αδιέξοδο και το αβέβαιο πεπρωμένο της Ευρώπης.

Εμπνευσμένο από το βιβλίο του Στεφάν Εσέλ «Αγανακτήστε!», το «Indignados» συνδυάζει τη μυθοπλασία με το ντοκιμαντέρ και παρακολουθεί την πορεία μιας Αφρικανής μετανάστριας στην Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ισπανία.

Η πρωταγωνίστρια συναναστρέφεται με μετανάστες και άστεγους, αλλά και τους Ευρωπαίους αγανακτισμένους, που διαδηλώνουν σε αυτές τις χώρες, ζητώντας αλλαγή.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ διοργανώνεται και μια σειρά συζητήσεων, στις οποίες διακεκριμένοι κινηματογραφιστές θα δώσουν πρακτικές συμβουλές στους Έλληνες και ξένους ντοκιμαντερίστες.

Τη σειρά αυτή θα εγκαινιάσει η διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ Άλι Ντερκς, ο διανομέας Γιαν Ρόφεκαμπ, ο παραγωγός Πίτερ Γουιντόνικ και η υπεύθυνη αγοράς ξένου προγράμματος του ΣΚΑΙ Ελπίδα Καλλιντέρη.

Οι συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 13 έως τις 16 Μαρτίου, στην αίθουσα Excelsior του Electra Palace.

Παράλληλα, θα υπάρχει και φωτογραφική έκθεση, με τον τίτλο «Urban Survivors». Στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης θα παρουσιάζονται συγκλονιστικά στιγμιότυπα ανθρώπων που ζουν σε παραγκουπόλεις στο Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, την Αϊτή, τη Νότιο Αφρική και την Κένυα, τα οποία υπογράφουν φωτογράφοι του πρακτορείου NOOR.