ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όνειρα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Όνειρα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και η Ομάδα Αρένα παρουσιάζουν την παράσταση «Όνειρα».

Ένα εξαιρετικά δυνατό και πρωτότυπο θέαμα, βασισμένο επάνω στις ονειρικές σκηνές και στις σκηνές φαντασμάτων των έργων του κορυφαίου δραματουργού Ουίλλιαμ Σαίξπηρ.

Πρόκειται για μια επιλογή ονείρων αλλά και παραισθήσεων από τα πολιτικά έργα του Σαίξπηρ, με τα οποία επιδιώκεται η διερεύνηση της έννοιας της εξουσίας, των τύψεων, των επιθυμιών, των εμμονών, του φόβου και του ιλίγγου.

Κάτω από αυτό το συγκεκριμένο θεματικό πρίσμα, τα όνειρα και τα φαντάσματα που συναντάμε σε πέντε κορυφαία ιστορικά δράματα και τραγωδίες του Σαίξπηρ - Άμλετ, Ιούλιος Καίσαρας, Κυμβελίνος, Μακμπέθ, Ριχάρδος ΙΙΙ- ζωντανεύουν στη σκηνή, όχι μόνο ως εσώτερα ψυχολογικά τοπία των ηρώων, αλλά και ως σύμβολα και φορείς αρχετύπων, όπως επίσης και ως κοινοί τόποι του συλλογικού ασυνείδητου. Αποτελούν άραγε και κομμάτια δικά μας; Αναγνωρίζουμε κάποιο δικό μας βίωμα σε αυτά;

Έχουμε δει τα ίδια, ή αντίστοιχα σύμβολα στον ύπνο μας;

Με μαγικό τρόπο μέσα απ’ τα όνειρα ο συγγραφέας κατορθώνει να μεγεθύνει τα συναισθήματα των ηρώων του, μετατρέποντάς τα από προσωπικά σε καθολικά, από ατομικά, σε σύμβολα της ανθρωπότητας.

Πλάσματα του μύθου και της φαντασίας του συγγραφέα, όπως φαντάσματα, νεράιδες, μάγισσες, λυκάνθρωποι, ακέφαλα σώματα, συνθέτουν ένα σύμπαν μαζί με τους ήρωες, όπου το όνειρο περιπλέκεται με την αληθινή ζωή, ενώ χάνονται τα όρια μεταξύ τους.

Στην παράσταση συνυπάρχουν η μουσική performance και το video art με τη θεατρική πράξη, με σκοπό να μεταφέρουν στο θεατή την ατμόσφαιρα του παραμυθένιου και μαγικού, αλλά και υποβλητικού κόσμου του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, μέσα σ’ ένα σκηνικό που χωρίζεται σε πεδία τα οποία αναφέρονται στα τέσσερα στοιχεία της φύσης: αέρας, γη, νερό, φωτιά.

Από Δευτέρα 5 Μαρτίου έως Τρίτη 24 Απριλίου.