ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Ομογένεια τιμά την Ελλάδα και τον Ελύτη

Η Ομογένεια τιμά την Ελλάδα και τον Ελύτη

Αφιερωμένη στο νομπελίστα Έλληνα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη και σε άλλους κορυφαίους που δόξασαν την ελληνική γλώσσα και μουσική ήταν η συναυλία που διοργάνωσε το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού, στην Αστόρια της Νέας Υόρκης.

Ο Μίκης Θεοδωράκης απέστειλε γραπτό χαιρετισμό, που ανέφερε: «Είναι φυσικό, σε εποχές πολύ δύσκολες, όπως αυτή που περνάμε τώρα, να καταφεύγουμε σε έργα τόσο μεγάλα και τόσο Ελληνικά, όσο το "'Αξιον Εστί" του Οδυσσέα Ελύτη. Είναι περιττό να πω πόσο σημαντική υπήρξε πάντα η βοήθεια της Ομογένειας σε κάθε κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το ίδιο θα συμβεί και αυτή τη φορά».

Κεντρικός ερμηνευτής ήταν ο Βασίλης Λέκκας με τη χορωδία του ΚΕΠ, υπό τη διεύθυνση της Αρετής Γιοβάνου. Έκτακτα συμμετείχε στη συναυλία και ο νέος συνθέτης, Πάνος Μπούσαλης. Τραγούδησαν επίσης οι ομογενείς καλλιτέχνες Αλεξάνδρα Σκένδρου, Τίνα Γιωτοπούλου, Δημήτρης Μπονάρος, 'Αλκης Σαραντινός, Χριστίνα Σκιαπκάρα, Φύτος Στρατής και Έλενα Τουμαρά.

Όταν ο Βασίλης Λέκκας τραγούδησε την «Όμορφη και παράξενη πατρίδα», σε μουσική του Δημήτρη Λάγιου, ήταν εμφανής η συγκίνηση πολλών θεατών, γιατί οι σημερινές εικόνες από την Ελλάδα που προβάλλονται και στο χώρο της Ομογένειας είναι εικόνες με συσσίτια, άστεγους και γενικά μιας πικραμένης χώρας.

Το πρώτο μέρος του προγράμματος ήταν αφιερωμένο στον Ελύτη. Στο δεύτερο μέρος, ο Βασίλης Λέκκας ερμήνευσε τραγούδια άλλων μεγάλων ποιητών και συνθετών, αποτυπώνοντας εκλεκτά δείγματα αντοχής και ελπίδας ενός ολόκληρου Έθνους.

Στο αμφιθέατρο τη «Σχολής Τεχνών Φρανκ Σινάτρα» βρέθηκαν περίπου χίλια άτομα.