ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βρέθηκε χαμένο αριστούργημα του ντα Βίντσι

Βρέθηκε χαμένο αριστούργημα του ντα Βίντσι

Ένα κρυμμένο μήνυμα οδήγησε στην ανακάλυψη ενός φρέσκο του Λεονάρντο ντα Βίντσι, το οποίο παρέμενε για 400 χρόνια καλυμμένο από το έργο ενός άλλου Φλωρεντινού ζωγράφου, του Τζόρτζιο Βασάρι.

Οι έρευνες ξεκίνησαν όταν ένας αρχαιολόγος πρόσεξε τις λέξεις «cerca trova» (ψάξε και θα βρεις), κρυμμένες στην τοιχογραφία του Βασάρι, την οποία πιστεύεται ότι ο καλλιτέχνης ζωγράφισε πάνω στο προγενέστερο έργο του Λεονάρντο ντα Βίντσι.

Οι αρχαιολόγοι πήραν δείγμα από το καλυμμένο φρέσκο στο Palazzo Vechio, και συγκεκριμένα από μια σκοτεινή βαφική ύλη που ο ντα Βίντσι έχει χρησιμοποιήσει επίσης στη «Μόνα Λίζα».

Επίσης, χρησιμοποίησαν μια μικροκάμερα για να καταγράψουν τι υπάρχει πίσω από την τοιχογραφία του Βασάρι. Έτσι είδαν ότι υπάρχει ένας τοίχος μεταξύ των δύο έργων, που δημιουργεί κενό. Ίσως με τον τρόπο αυτό ο Βασάρι ήθελε να διατηρήσει το αριστούργημα του ντα Βίντσι.

Οι ιστορικοί Τέχνης πιστεύουν ότι βρίσκονται μπροστά σε ένα από τα σημαντικότερα έργα του ντα Βίντσι, το οποίο θεωρείτο ότι είχε καταστραφεί σε πυρκαγιά τον 16ο αιώνα. Τώρα μένει να αποδειχτεί ότι ανήκει όντως στην ιδιοφυία της Αναγέννησης.

fresco2