ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Τα παιδιά του γκουλάγκ» στο 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

«Τα παιδιά του γκουλάγκ» στο 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η Γκάλια είδε για πρώτη φορά το φως της ζωής μέσα στο γκουλάγκ του Στάλιν. Γεννήθηκε φυλακισμένη... Ο Αλεξάντρεβιτς Νόσοφ είδε τον πατέρα του να φεύγει... Δεν τον ξαναείδε ποτέ!Οι μαρτυρίες μπροστά στη κάμερα που έχει στήσει ο σκηνοθέτης Ρομέν Ικάρ γίνονται ντοκιμαντέρ και παρουσιάζονται στο 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Ο τίτλος... «Τα παιδιά του γκουλάγκ».

Εκατοντάδες παιδιά, όπως η Γκάλια, γεννήθηκαν ή στάλθηκαν στα σοβιετικά στρατόπεδα εργασίας υπό το καθεστώς του Στάλιν. Ακόμα και σε ηλικία τριών ετών, ένα παιδί μπορούσε να θεωρηθεί επικίνδυνος εχθρός της επανάστασης και να σταλεί στα βάθη της Σιβηρίας.

Στιγματισμένα επειδή "κατάγονταν από τη χειρότερη φάρα", τα παιδιά αυτά χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους, κακοποιήθηκαν και υποβλήθηκαν σε ασιτία. Με τον καιρό, ολοένα και περισσότερα παιδιά γεννιούνταν μέσα στην κόλαση των στρατοπέδων καταναγκαστικής εργασίας. Μεγάλωσαν χωρίς να γνωρίζουν τις οικογένειές τους ή τη γενέτειρά τους, και πιστεύοντας πως όλα τα παιδιά του κόσμου ζούσαν έτσι.

Το ντοκιμαντέρ του Ρομέν Ικάρ «τα παιδιά του γκουλάγκ» προβλήθηκε για πρώτη φορά χθες στο πλαίσιο του 14ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και θα επαναπροβληθεί αύριο, στις 17:30, στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας».